Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utgrävning krävs innan skidspårsutbyggnad

/
  • Nedkylt spår. Här, framför Moraparken, är det tänkt att frysspåret ska passera. Men innan kylslingor kan läggas ner i marken kommer arkeologiska utgrävningar att utföras längs spårets sträckning.  Foto: Dan Havemose

Annons

Anna Lögdqvist, arkeolog vid Dalarnas museum, gjorde en plan i september i fjol för hur den arkeologiska utredningen skulle kunna gå till, med sökschaktgrävningar, kartanalys och datering med hjälp av kol 14-metoden. Genomförandet av planen beräknas kosta 74 802 kronor, exklusive moms, plus kostnader för 14 grävmaskintimmar, kompletterande mätningar samt eventuell bortforsling av jord och iordningställande av mark. Undersökningen ska ta högst 13 dagar att utföra, varav 4,5 dagar på plats vid Skeppshusviken.

Länsstyrelsen har nu beslutat att Lögdqvists utredningsplan ska följas för att ta reda på hur det nedkylda skidspåret skulle kunna påverka eventuella fornlämningar i området.

I utredningsplanen skriver Lögdqvist att förhållandevis få fornlämningar registrerats i området, men att skidspåret ligger på mark där gammal slagg hittats tidigare. Platsen har därför registrerats som fornlämning i Riksantikvarieämbetets fornminnesregister. Strax nordväst om det planerade spåret har också en järnframställningsplats påträffats, som är daterad till vikingatid, år 890-980.

Om äldre fornlämningar påträffas vid utgrävningarna kan den tänkta dragningen av spåret behöva ändras.

Mer läsning

Annons