Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uppåt för Moras industrier

/
  • Uppåt. Wibe behåller de personer man extraanställde för att klara en stororder från Dubai. Foto: Johan Mångsén/Arkiv

Annons

Flertalet av de 65 personer Wibe extraanställde under våren, för att klara en stor order från Dubai, kommer att erbjudas förlängning. Det berättar Mats Hjerpe, Wibes personalchef.

- Det är överhettning nu och därför behåller vi majoriteten av våra extraanställda. Det är fortsatt treskift på varmförzinkningen, som är flaskhalsen i vår produktion. Det är ett tecken på att vi har mycket att göra, säger Hjerpe.

Wibe annonserar nu efter fem svetsare för tillsvidareanställning och planerar att gå ut i augusti och söka en innesäljare.

ALO Teknik, som säljer 98 procent av sina produkter till utlandet, märker av en ökad efterfrågan i Kina, Tyskland och Brasilien.

- De regionerna gör att vi har duktigt med jobb. Vi känner att vi är på väg mot ett rekordår i år. Vi har sålt bra under våren och det ser riktigt bra ut inför hösten också, säger företagets vd Tomas Lind.

ALO Teknik har gjort ett par nyanställningar under våren och räknar med ytterligare nyanställningar i höst.

- Just nu söker vi efter maskinelektriker med rätt erfarenhet, säger Lind.

Mora of Sweden har känt av högkonjunkturen, bland annat genom en stor orderingång innan sommaren. Samtidigt brottas företaget, enligt vd Carin Nises, med en allt hårdare konkurrens från låglöneländer.

- Det påverkar oss, främst på volymprodukter. Vi möter det genom att förflytta oss mot andra segment, från enklare produktion till mer komplicerade system inom livsmedelindustrin. Där gör vi våra marknadsinsatser nu, säger Nises.

Knivtillverkningen styrs allt mer över från den enklare Morakniven mot slakt- och styckredskap för livsmedelsindustrin.

- Men vi har haft bra tryck i produktionen och läget inför hösten ser otroligt bra ut, säger Carin Nises.

På isborrsfronten ser orderingången också bra ut och Mora of Sweden har fortsatt att ta andelar på den ryska marknaden vintern som gått.

Siljan Timbers vd Lars Lidholm tycker sig också se bra aktivitet och utveckling på marknaden. Företaget har haft lätt att hitta köpare det sista året men väntar ett pristapp under hösten, framför allt på gran.

- Det finns mycket stormfälld gran i Tyskland som nu säljs. Det leder till att marknaden mättas. Kulmen på konjunkturen är nog nådd eller så passerar vi den snart, säger Lidholm.

Han tror att priset på gran kommer att falla i höst och då brukar priset på furu följa efter.

Ostnorkoncernens vd, Håkan Olson, räknar med att försäljningsbudgeten hålls i år, men inte att resultatet blir bättre än väntat. Koncernen upplevde ett tapp i april och ligger i dag något under planerad försäljningsbudget.

- Vi hör rykten om att det är brist på visst byggmaterial och arbetskraft som begränsar den här branschen generellt, säger Olson.

Sedan 54 anställda varslades i våras finns inga planer på ytterligare förändringar på personalsidan inom den närmsta tiden, enligt Håkan Olson.

Mer läsning

Annons