Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ulla-Britt Dahl på Livskällan nominerad till Dalahjälten – Med kärlek, glädje och show skapar hon livskvalité åt våra äldre

Hon ger av sin tid och sin kärlek.
I flera år har Ulla-Britt Dahl förgyllt tillvaron på äldreboenden i norra Dalarna med sång och musik. Nu är hon nominerad till Dalahjälten.
– Jag känner otroligt mycket för mina äldre, säger hon om sitt engagemang.

Annons

Man ska behandla andra som man vill bli behandlad själv heter det. Lätt att säga, men svårare att göra.

Men inte för Ulla-Britt Dahl i Mora.

Många skulle nog önska sig livskvalité och inte bara "förvaring" på ålderns höst. Och livsglädje är precis vad den positiva och sociala Ulla-Britt Dahl sprider omkring sig.

Sedan många år tillbaka förgyller hon tillvaron för äldre genom att besöka äldreboenden och underhålla dem med sång och musik.

– Den generationen är helt otrolig. Vi ska vårda dem ömt, och de ska ha det bra under sina slutår med god mat och gott kaffe!

Ulla-Britt Dahl har en stor kärlek till äldre människor.

Det hela började på slutet av 90-talet, då Ulla-Britt arbetade som aktivitetsvärdinna på ett äldreboende i Rättvik. Parallellt med sitt yrkesliv byggde hon upp en ideell verksamhet, och bildade 2004 stiftelsen och föreningen Livskällan ihop med maken Steinar.

–Jag tänkte att jag ville göra mer än läsning och så, att musik skulle kunna vara någonting och försökte få tag i spelmän. Jag hittade den ena efter den andra, och Steinar hjälpte till att realisera idén, berättar hon.

LÄS ÄVEN Carl-Johan Bergman: Vem blir DT:s Dalahjälte?

Numera, när Ulla-Britt själv är pensionär, hinner hon med i snitt tre arrangemang i veckan. Hon åker regelbundet till Mora, Rättvik och Äppelbo, där hon skaffat sig kontaktnät med boenden.

Att hon tar sig tiden – både nu och under tiden hon yrkesarbetade – är imponerande. Men själv ser hon det inte som en börda. Tvärtom.

– Det ger mig allt. Jag älskar mina äldre och vill att de ska få hur mycket som helst. Det är så härligt. Om jag orkade skulle jag vilja vara ute varje dag. Vill man så kan man, och det finns nog tid till det man vill, menar hon.

Under förra året genomförde hon hela 140, helt ideella, arrangemang.

–Jag sjunger och showar hela tiden när jag är där. Jag dansar med de som kan, och du skulle se dem som inte kan prata! När man håller dem i händerna och för dem med i takten, så är de med och ibland kommer det även ord.

– Jag känner otroligt mycket för mina äldre. Jag älskar dem faktiskt, säger hon med känsla i rösten.

Och jag lämnar Mora med tanken att jag träffat en människa som är vacker från insidan ut.

Ulla-Britt DahlDalahjälten 2017, nominerad

FAKTA: Ulla-Britt Dahl

Från: Rättvik "med folkmusiken i blodet",

Bor: Mora

Familj: maken Steinar, en son och två barnbarn

Ålder: 75

Gör: driver den ideella föreningen Livskällan, som nu har 240 medlemmar. Alla pengar som kommer in till verksamheten via sponsorer, gåvor och medlemsavgifter går oavkortat till verksamheten. Livskällan har även ett inslag i lokalradion varje tisdag. För kontakt, se Facebook: Livskällan - Radio Kavalkad. (Livskällan söker fler som vill underhålla.)

Övrigt: har en bakgrund som frisör och klipper fortfarande ett antal personer som inte har möjlighet att ta sig ut. Förutom att vårda äldre gillar hon att ta hand om hemmet.

Dalahjälten

Skicka din röst genom att skicka ett SMS till 72023 och börja ditt meddelande med DALAHJÄLTE (mellanslag) följt av numret på din kandidat (MELLANSLAG) följt av ditt namn och adress. Varje SMS kostar 10kronor plus eventuell trafikavgift.

Ulla-Britt Dahl har nummer "2" av de nominerade.

Läs om alla nominerade här

Mer läsning

Annons