Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trio stal kläder med preparerad påse – försökte skylla på mystisk man och kyckling som behövde hållas varm

Tre unga män döms nu för att ha stulit märkeskläder från flera olika butiker i centrala Mora.

Annons

Det var den 18 oktober förra året som två butiker i Mora centrum utsattes för omfattande stölder.

Det handlade dels om butiken Gray's dam- och herrmode på Köpmannagatan som blev av med märkeskläder till ett värde av 11 991 kronor och dels om Kompis på Kyrkogatan som blev bestulna på varor för 10 200 kronor.

Personal på den förstnämnda butiken upptäckte dock stölden och larmade polis. När polisen kom till centrum kunde de gripa tre män i 20-årsåldern vid JC på Kyrkogatan - där de var i full färd med att försöka genomföra ytterligare en stöld.

Med sig hade trion en plastpåse samt en datorväska som var preparerade med folie för att undgå butikslarmen. Senare hittade man även bilen som männen färdats i och i den en mängd klädesplagg från butikerna samt en folieförpackning.

Männen kom således att misstänkas och senare åtalas vid Mora tingsrätt för två fall av stöld och ett fall av förberedelse till stöld.

Läs även: Tre män åtalas för stöldturné i Mora – ska ta stulit märkeskläder för över 20 000 kronor

En av männen erkände stölderna, men förnekade förberedelse till stöld. En erkände stöld från en av butikerna men nekade till den andra stölden samt förberedelse till stöld och den tredje förnekade samtliga brott.

Läs även: Greps med larmsäker påse och cannabis

Under rättegången vittnade personal från butikerna samt den polis som kallades till platsen. Som bevis lade man bland annat fram bilder från övervakningskamerorna på de aktuella butikerna.

De tre männen gav olika förklaringar till varför de haft den preparerade påsen och väskan. En av dem hävdade att en okänd män kommit fram till dem och tipsat om hur man kan ta kläder från en butik utan att de märks och att han då ville testa detta.

Läs även: Försökte stjäla solglasögon med preparerad påse

En annan av dem hävdade att de fått påsen och väskan färdigpreparerade av den okände mannen och den tredje sa att plastpåsen innehöll folie för att man skulle köpa kyckling som man ville hålla varm med hjälp av folien.

Tingsrätten avfärdar dock detta som "dåliga efterhandskonstruktioner".

Man konstaterade dessutom att en av männen, i de tidiga förhören, sagt att det var uttalat att de skulle åka till Mora för att stjäla samt att en av dem sagt att det "pratades innan de kom till Mora om att det skulle göras något dumt där" – något som de senare förklarade med att de mått dåligt och känt sig pressade under förhöret.

Allt detta gör att tingsrätten drar slutsatsen att det är ställt utom rimligt tvivel att männen gjort sig skyldiga till brotten.

En av männen, som i oktober 2017 dömdes till fängelse för bland annat försök till mordbrand och brukande av falsk urkund och som var villkorligt frigiven vid tiden för brotten i Mora, döms till tre månaders fängelse. De andra två döms till skyddstillsyn.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för IPhone och Android här

Mer läsning

Annons