Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stulen kanin hittades dränkt med bruten nacke – familjen utfäster belöning för att få fast den skyldige

Julia Tenlén var bara sex år gammal när hon för elva år sedan fick sin älskade kanin Kola. I fredags eftermiddag hittades Kola dränkt med bruten nacke vid Tingsnäsbadet i Mora.
– Det var en mamma och hennes lilla dotter som hittade kaninen vid strandkanten, berättar en förtvivlad Julia Tenlén.

Annons

I torsdags kväll fanns Kola som vanligt i sin utebur hemma på familjens gård i Mora. Men när Julia Tenlén gick ned för att mata sin kära vän på fredagsmorgonen var han spårlöst borta. Julia gick snabbt ut med en efterlysning på Facebook efter Kola:

"Brun dvärgvädur på 11 år. Världens snällaste och tamaste kanin. Inga rymningshål så förmodligen har någon tagit honom... Snälla lämna tillbaka honom. Alla tips välkomna ..."

Lite senare på fredagseftermiddagen fick Julia ett meddelande via messenger på Facebook. En mamma och dotter hade hittat en kanin på stranden vid Tingsnäsbadet. Och det visade sig vara Julia Tenléns Kola. Dränkt och med nacken bruten.

Läs även: Tipsa om brott – få 100 000 kronor i belöning

Sent på fredagskvällen berättar Julia för tidningen hur speciell Kola var för hela familjen - och om den gränslösa ilska hon känner mot förövaren:

– Vi begravde Kola redan i dag och sådant tryck mot hjärtat har jag aldrig tidigare upplevt. Hela familjen är drabbad och berörd.

Pappa David Sundqvist har gått ut med en efterlysning på Facebook där han erbjuder hittelön till den som kommer med ett avgörande tips på vem som har gjort så här mot Kola och hans dotter Julia.

På lördagsmorgonen hade efterlysningen redan delats över 3 700 gånger och hittelönen med bidrag med pengar från allmänheten ökat till över 20 000 kronor. Familjen har också bestämt sig för att polisanmäla gärningen mot Kola.

– Det finns just nu för mycket ilska inom mig för att kunna sortera allt jag skulle vilja säga till den här personen, men inget gör att jag kommer få Kola tillbaka, säger Julia Tenlén.

Kola var en dvärgvädur och ofta blir dom inte mer än åtta år gamla. Men Kola hade redan hunnit fylla 11 år och var frisk och pigg och levde ett ovanligt bra kaninliv hemma hos Julia Tenlén och familjen.

– Kola var mer som en hund än en kanin. Han var ofta lös på gården, alltid runt om oss människor och ville vara delaktig i allt. Kom när man ropade och höll sig ALLTID på gräset och kunde sitta och vänta på parkeringen när vi var och handlade.

Kola gillade till och med att åka bil och det hände att han följde med Julia, som har tävlat i tennis, och hennes pappa när de åkte på tennisturneringar landet runt.

– Han var verkligen som en i familjen, förklarar Julia.

Och så hade han en hage som han kunde springa ut och in i dag som natt, precis som han själv behagade:

– Det tror vi var en av anledningarna till att Kola fick leva i elva år.

Läs även: Polisbrist upprör – sju kommunalråd kräver fler poliser

Läs även: Räddningstjänsten larmade polis till pågående inbrott – ingen kunde komma: "Beklagligt"

Julia Tenlén håller i sin älskade kanin Kola en sista gång innan han begravdes på fredagen strax efter att ha hittats dränkt med bruten nacke.

Kola hittades död på stranden vid Tingsnäsbadet i Mora. Bilden har familjen publicerat på Facebook.

Mer läsning

Annons