Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strandens skola byter färg

/
  • Gröngöling? Simon Emanuelsson var en av de som hjälpte till att stryka ut den gräsligt gröna färgen.  Foto: Björn Westerdahl
  • Takarbete. Jonathan Harsia-Ollas var tvungen att använda en roller med lågt skaft för att nå ända upp till taket.  Foto: Björn Westerdahl
  • Nöjda. Louise Mårten-Lång och Jonathan Liljedal var nöjda med målningen av trappuppgången även om färgen inte var deras favorit.
  • Finlir. Maria Larsson gör en sista finputsning med penseln efter att väggen rollats i vitt.  Foto: Björn Westerdahl

Annons

I korridorerna på Strandens skola har golv och lampknappar täckts med papp och maskeringstejp. Luften genomsyras av målarfärgsdoft och rockmusik från en bärbar CD-spelare. Längs väggarna arbetar unga killar och tjejer med penslar och rollers. Trapphuset målas i vitt oh grönt.

- Jag gillar inte den gröna färgen. Den är för skarp. För mycket 40-tal. Klassrummen har vi målat i gula, rosa och svagt gröna färger. Det blev jättefint, säger Jonathan Liljedal som är en av de målande ungdomarna.

Måleriarbetet, som beräknas vara klart i början på veckan, har nu pågått i tre veckor.

- Det har varit ett mycket lugnt arbete. Kanske lite enformigt, men helt okey för att vara ett sommarjobb. Det är trevligt folk, och vi slipper stressjukdomar, säger Johan Harsia-Ollas med ett finurligt leende på läpparna.

Ungdomarna, fyra killar och fyra tjejer, har fått kläderna nedkladdade med vit väggfärg. Färgen har droppat på skor och kepsar. En del har färg under naglarna. I trapphuset står möbler som flyttats ut från ett klassrum där måleriarbetet pågår.

- Vi har valt bort irriterande färger som skapar press och stress. Det finns mycket skarpa färger i modet, men det är ju inte alltid det funkar i klassrummet, säger Dan Pettersson.

Dan är glad över att kommunen har kunnat hjälpa till med ungdomar till måleriarbetet, men tycker samtidigt att det är konstigt att det inte finns mer att göra för de unga.

- Om de inte hittar något jobb får de en dålig bild av arbetslivet. Det är viktigt att känna sig betydelsefull och att kunna se resultatet av det man gör. Vi har bestämt färgerna tillsammans, säger Dan Pettersson.

I trappuppgången utanför det nymålade klassrummet har arbetet just blivit klart.

- Tre veckor är lagom. Nu är jag trött på att gå upp tidigt på morgonen för att måla, säger Johan Harsia-Ollars som ser fram emot sin ledighet.

Vad är det roligaste som har hänt?

- Jonathan skulle hoppa ner från ett skåp, men halkade på ett papper och trillade i ett färgtråg. Det var kul, säger Johan Harsia-Ollars.

Har ni haft en bra lön?

- NEJ, ropar alla i kör.

- Vi får 58.10 i timmen, säger en av tjejerna.

Mer läsning

Annons