Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stort behov av bostäder till nyanlända – barnfamiljer saknar tak över huvudet

Just nu är behovet av bostäder till nyanlända i Mora akut. Kommunen vänder sig därför till sina invånare och ber om hjälp.

Annons

I år ska Mora kommun ta emot 85 nyanlända med uppehållstillstånd. Hittills har alla fått någonstans att bo – men nu börjar läget bli akut.

– I avvaktan på att bostadsbyggandet kommer igång i Mora finns ett stort behov av tillfälliga bostadslösningar. Enligt bosättningslagen är Sveriges kommuner skyldiga att ta emot ett visst antal nyanlända med uppehållstillstånd och för dessa ska det finnas bostäder, säger Åke Nyström, chef för integrationsenheten på Mora kommun, i ett pressmeddelande.

Läget är mest akut för de barnfamiljer som kommer till kommunen i juni och som fortfarande saknar tak över huvudet. Men det behövs även bostäder på längre sikt till nyanlända med uppehållstillstånd som blir anvisade till Mora under sommaren eller senare i år.

Nu går man därför ut med en efterlysning och ber Moraborna om hjälp med husrum – allt ifrån rum i lägenheter eller hus till fritidshus och gäststugor.

– Eller ett dödsbo som ni inte vet hur ni ska lösa. Hyr ut bostaden medan ni funderar, tipsar Åke Nyström.

Den som har möjlighet att bidra med husrum kan höra av sig till integrationsenheten. De kan även svara på alla eventuella frågor, hälsar kommunen.

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android

AT-APPEN: Alltid senaste nytt från avestatidning.com i vår app för IPhone och Android

Mer läsning

Annons