Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Starkt missnöje med avfallsinsamlingen

/
  • Svinaktigt. Återvinningsstationer med det här utseendet motiverar knappast kommunmedborgare att till punkt och pricka följa vad lagstiftningen säger om källsortering och annat. Dalakommunerna tar nu gemensamt Förpacknings- och tidningsinsamlingen i örat och kräver bättring på flera punkter. Foto: Sten Widell

Annons

I Mora kommun har det varit överfulla kärl vid återvinningsstationerna i vinter, speciellt efter jul- och nyårshelgerna. Christina Holback vid kommunens tekniska förvaltning säger att det här bland annat har lett till att den entreprenör som Stena anlitat inte får fortsätta. Istället kommer det uppdrag Stena lagt ut att övertas av Röngårds åkeri i Älvdalen.

FTI har även aviserat en bedömningsgrund som går ut på att en by måste ha minst 500 åretruntboende samt en helårsöppen butik för att orten ska få ha en återvinningsstation.

Det innebär bland annat i Mora kommun att återvinningsstationerna i Oxberg och Bergkarlås ska dras in enligt FTI:s uppfattning.

– Det här motsätter vi oss definitivt och vår kritik mot FTI:s bedömningsgrund delas av övriga kommuner inom Dala Avfall, säger Christina Holback.

I den gemensamma skrivelsen till FTI anger kommunerna bland annat att alla medborgare omfattas av lagens krav på återvinning och alla är medfinansiärer av FTI:s insamlingssystem. Alla kommunmedborgare ska därvid ha tillgång till ett återvinningssystem som präglas av god service.

– Vi står fast vid att Oxberg och Bergkarlås ska dras in, däremot kommer sannolikt Vika att få ha kvar sin station.

I Oxberg kommer man därvid att hänvisas till stationen vid Selja-Långlets bygdegård, flera mil från byn. Alternativt till en station i grannkommunen Älvdalen.

Mia Steinbach försvarar indragningen i Oxberg med att ange som exempel att kärlet för glas bara behöver tömmas tre-fyra gånger per år. Det anser hon vara motiv för att stationen ska dras in.

Hon meddelar vidare att Willys i Mora-Noret sagt upp avtalet med FTI. Den stationen måste alltså flyttas. Även fastighetsägaren i Klockarhagen, där stationen nu står, har sagt upp avtalet som dock gäller fram till 2008.

Mia Steinbach vill avslutningsvis poängtera att FTI alltid haft den åberopade värderingsgrunden som norm för var stationerna ska finnas.

Fotnot: Kommuner eller verksamheter i kommunerna som undertecknat skrivelsen är förutom Mora kommun, Borlänge Energi, Falu Energi och Vatten, Gagnefs kommun, Leksand Vatten, Ludvika kommun, Malungs kommun, Orsa kommun, Rättviks Teknik, Smedjebackens Energi, Vansbro kommun och Älvdalens kommun.

Mer läsning

Annons