Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stäng inte Mora BB vädjar blivande föräldrapar

/
  • Summerbaby. Den hade 40-årige Marie Ödman tänkt sig föda på Mora BB. Hon hade till och med designat en ny t-shirt som hennes mamma sytt för den lyckliga tilldragelsen. Födseln är Maries första. Hon och sambon Anders frågar sig varför inte landstinget gjort mera för att kunna behålla ett öppet Mora BB under sommaren.
  • För långt till BB. Familjen Katarina Schütt Olsson, Jan Olsson och två-årige sonen Gustav bor i Blyberg. En by i Älvdalen knappt tre mil norr om Mora. Den 16 juli, mitt under Mora BB:s sommarstängning ska familjen få sitt andra barn. Tre mil till närmaste BB blir elva. Ett besked som gör familjen upprörd.

Annons

Båda paren, Marie och hennes sambo Anders Swén samt Katarina och Jan har var och en på sitt håll reagerat starkt på beskedet.

Enligt Katarina uppstår en rad osäkerhetsfaktorer för familjen.

- Det är alldeles för långt till BB i Falun! Jag får ångest bara av tanken att sitta länge i en bil med intensivt värkarbete.

Enligt Katarina väntar familjen sitt andra barn. Födseln är planerad till den 16 juli. Vid första förlossningen tog det fem timmar från det att första värkarna satte igång till förlossningen var genomförd.

Hon anser att tidsaspekterna med den förlängda resan ger upphov till stress och oro. Något som inte är bra vid en graviditet.

Katarina tycker att en stängning är en dålig marknadsföring av Mora BB.

- Sommartid borde landstinget tänka tvärtom när norra Dalarna svämmar över av turister.

Katarina och Jan frågar efter vilka insatser som gjorts för att kunna hålla Mora BB öppet i sommar.- Har landstinget verkligen gjort vad de kunnat. Har till exempel personalen, barnmorskorna, tillfågats om att arbeta extrapass eller har Mora BB inte råd med det?

Katarina frågar också hur landstinget tänkt lösa situationen för blivande flerbarnsföräldrar med snabba förlossningsförlopp, som kanske kommer att tvingas föda i bilen mellan Mora och Falun. Att kalla på ambulans med de långa avstånd som råder är en osäkerhetsfaktor.

Marie Ödman flyttade nyligen upp till sambon Anders i Mora från Karlstad.

- Det kändes så tryggt med närheten till Mora BB, säger Marie som bor i Kråkberg.

- Mora BB har ett bra renomee. Så kommer det här beskedet. Det känns oroligt för mig som ska föda för första gången att färdas nio mil ned till Falun. En ort som vi inte har någon koppling till.

Sambon Anders tycker att situationen som uppstått är märklig.

- Vid midsommar hjälps kommunerna åt förstärka med poliser. Det går att ordna snö till Vasaloppet när vintern inte håller måttet. Varför går det inte att lösa med ett utbyte av barnmorskor sommartid på Mora BB. Lasarettet annonserar ju efter läkare och sjuksköterskor i Tyskland och Polen. Varför även inte efter barnmorskor, frågar Anders.

Han själv är hemvändare, som efter 30 år i Stockholm återvänt till barndomsorten. Anders konstaterar att BB-indragningen inte sänder ut bra signaler för en kommun som vill att Morafolk ska återvända efter studier.

-Frågan är om sommarstängningen är ett första steg för en nedrustning av Mora lasarett som helhet, säger Anders Swén.

Båda familjerna tar för givet att landstinget inte fullföljer sina planer utan att Mora BB förblir öppet i sommar.

Lasarettssamordnare Nils Lindroth berättade för tidningen för en dryg vecka sedan att möjligheten var liten att hålla BB-avdelningen öppen. Anledningen är bristen på barnmorskor.

Mer läsning

Annons