Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Som om en av er skulle kunna flyga"

/
  • Marcus Birro.
  • Benskydd och hjälm. När Tommy Granat ska ta sig ut i skogen, till stugan i Hemulsjö, eller bara ner på stan, drar han på sig hjälmen och fäster värmeskyddet på höger ben innan han ger sig av.  Foto: Dan Havemose
  • Torbjörn Orr, säkerhetsansvarig i Säters Kommun. Foto: Berndt Norberg

Annons

Tommy Granat är 46 år gammal. I år är det trettio år sedan han, tillsammans med en kamrat, körde av en skogsväg i hög hastighet och förstörde ryggen i en bilkrasch. Han har levt förlamad från bröstet och nedåt sedan dess.

Den specialbyggda fyrhjulingen har gett honom en ny känsla av frihet och livsglädje.

- Hade jag vetat att de här möjligheterna fanns när jag var 20, då hade det varit ett annat liv. Jag har varit motorintresserad hela livet och känner mig som ett barn på nytt, säger han.

Tommy Granat har länge försökt få en fyrhjuling anpassad efter sina behov, med manuell växling och en stark motor. Till slut tog han kontakt med Snow n´Racing AB i Orsa, som tog Tommy Granats önskan som en utmaning.

- Killarna på Snow n´Racing har ställt upp som om de varit mina egna bröder. De har varit lika taggade som mig. Jag vet inte hur jag ska kunna tacka dem, säger han.

Fyrhjulingen har fastsvetsade plattor som håller Tommy Granats fötter på plats. Koppling och växel är länkade till vänster styre, lätt åtkomliga för vänsterhanden. På sidan finns möjlighet att hänga upp rullstolens hjul, medan själva rullstolen får plats bak på fyrhjulingen. Hela motorcykeln är sänkt, för att underlätta på- och avstigning och sitsen har gröpts ur och plattats till för att ge ökad stabilitet.

- Jag önskar att alla som sitter i rullstol får uppleva det här. Att en varm sommardag sätta sig i bilen är ju en sak. Men att slänga på fiskespöt och dra ut i skogen med den här är en annan sak, då är du ute hela tiden, säger Tommy Granat.

Mer läsning

Annons