Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snickeri investerade miljoner i utbyggnad av fabriken i Selja

Selja snickeri har investerat 4,5 miljoner och fördubblat fabriksytan.
Snickeriet tillverkar måttbeställda fönster ofta till renoveringar av gamla hus.
– Fönster och dörrar är husets ögon. De ser väldigt olika ut. Vi utmärker oss på markanden trots att vi är små, säger företagets vd Sören Sticko.

Annons

Fönstren kittas med en tryckluftsspruta. Jonas Engström gör det med van hand.

Nyligen blev utbygganden av snickeriet utmed byvägen i Selja, Mora färdig. Företaget satsade 4,5 miljoner kronor och har därmed utökat företagets golvyta med det dubbla.

Selja Snickeri startades av Sörens farfar och hans bröder 1947. De hade snickeriet, som ett fritidsintresse, men de kom allt fler människor och beställde olika föremål.

– De tillverkade till exempel dörrar, skåpsängar, klädhängare, knivskaft, stegar, vävstolar och fönster. De fick så mycket beställningar att de slutade sina anställningar för att arbeta i snickeriet på heltid, berättar Sören Sticko, vd för Selja Snickeri.

Sören började arbeta i företaget 1988. Lokalen hans farfar arbetade i fungerar fortfarande, men det var trångt och tungarbetat. Utbyggnaden är klar och hela verksamheten har flyttats runt och anpassats för att arbetet ska fungera bättre.

Erik Nääs skär glas till fönsterbågar.

Selja Snickeri har 15 anställda. Företaget tillverkar måttbeställda fönster och altandörrar. Kunder är privatpersoner och byggare i olika delar av landet. Många hämtar sina färdiga fönster i Selja, men företaget levererar det mesta själva.

– Det är för att undvika fraktskador. Varannan vecka kör vi bland annat leveranser till Stockholm.

Bågar och altandörrar sätts ihop. Linda Frisk har gått en treårig möbelskickarutbildning och trivs med jobbet i fabriken.

Många fönster hamnar i hus i Stockholms skärgård eller i gamla hus. Fönster är mycket viktiga för huset och det ska vara träfönster i till exempel gamla timmerhus.

– Vi arbetar mycket för att hitta bra, senvuxet virke. Det är svårt att få tag i. Vi använder furu från Hälsingland och Dalarna, berättar Sören.

För att få den rätta karaktären och känslan finns även nytillverkat så kallat kulturglas, som inte är helt släta.

– Vi vill efterlikna det gamla fönstret och bågen så mycket som möjligt och dessutom ska fönstren vara energisnåla.

Kent Svensson sågar till fönsterbågar.

Snickeriet har blivit dubbelt så stort. Utbyggnaden är 460 kvadratmeter. Fabriken ligger mitt i byn och den nya delen skulle vara lika låg, som den gamla delen. Därför schaktades 700 kubik sand bort. Den nya delen ligger 1,20 meter under marknivå.

Sebastian Nygårds jobbar i måleriet.

– Det ger en känsla av att utbyggnaden smälter in i miljön. Vi har också satsat på spånutsug och värmeåtervinning, berättar Sören Sticko, som även är stolt över utmärkelsen företaget nyligen fått av Centern i Mora.

Gångjärnen skruvas fast av Lotta Hansson.

Företag, som gör extra ordinära insatser för att ge kommunen livskraft tilldelas priset. Ledningen för partiet med kommunalråd Anna Hed och Gunder Eriksson vice ordförande Centerpartiet Mora delade ut priset till företaget och Sören Sticko med motiveringen:

"Ett familjeföretag som genomgått en framgångsrik generationsväxling. Sören Sticko har genomfört en stor om- och tillbyggnad som inte bara ökat tillverkningen och antalet anställda, utan även skapat en trivsam arbetsmiljö och miljöanpassning. Det här ett företag som mött nya krav på ett hållbart sätt".

– Och vi, jag är väldigt glada över utmärkelsen. Det känns mycket bra. Omsättningen ökar varje år. Jag ser ljust på framtiden, säger Sören Sticko.

Målningsavdelningen.

Alla andra färger än vitt på utsidan av bågen målas för hand, här av Natali Vennberg.

Flera av de gamla maskinerna används fortfarande i tillverkningen där det även finns datastyrda maskiner.

Mer läsning