Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slutstädat för Sodexo i Mora

För 21 miljoner städar företaget Sodexo numera åt Mora kommun, men avtalet som tecknades 2014 kommer inte att förlängas.

Annons

Det var 2014 som Mora kommun valde att flytta städuppdraget i kommunen från det helägda bolaget Morastrand genom upphandling.

Den upphandling som skedde gjorde att storbolaget Sodexo vann uppdraget som var värt 12 miljoner per år fram till sista juni 2018. Därefter fanns möjligheten till en förlängning med sammanlagt fyra optionsår. Det är den förlängningen som nu Mora avböjer att utnyttja, bortsett från att avtalet förlängts till utgången av 2018.

Under åren har det riktats kritik mot brister i arbetet och nu har Mora kommun valt att göra en ny upphandling av lokalvård.

– Det vi vill göra är att få till en lika bra upphandling som den vi just genomförde med mat, säger kommunalrådet Anna Hed.

– Vi ser en möjlighet att bredda uppdraget med utökad social service. Se på Venjan där kan det finnas utrymme för andra serviceuppdrag som att köra ut mat till exempel, säger Anna Hed.

Oppositionens Lennart Sohlberg är en av de som varit kritisk mot Sodexo.

– Det handlar givetvis inte om att städuppdraget handlades upp, det hade det antagligen behövt göras ändå eftersom Morastrand är ett bolag, om än ett kommunalt. Nu får Sodexa avsluta sitt avtal och sedan ska det genomföras en bra och tydlig upphandling.

Anna Hed är inne på samma linje.

– Det går att vara lite självkritisk hur vi varit som beställare. Den lyckade livsmedelsupphandlingen är däremot ett bra exempel. I den upphandlingen konstaterade vi att det behövdes tydliga beslut, säger Anna Hed.

Ett år till städar Sodexo åt Mora kommun, men sedan är det färdigstädat om nu inte företaget åter vinner upphandlingen om lokalvård, som kan utvidgas med ytterligare serviceuppdrag.

Mer läsning

Annons