Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slipad företagare lurade företag

Annons

För Morastrands del rör det sig om 200 000 kronor i runda slängar och företaget biter i det sura äpplet och avstår att göra någon rättslig sak av det hela.

Däremot har ett enskilt Moraföretag gjort en polisanmälan, då det anser sig ha fått verktyg till ett värde av 25 000 kronor förstörda.

Från Vansbro finns också en anmälan mot samma personer, men i det fallet handlar det om stöld av två diamantslipskivor till ett värde av 5 000 kronor.

- Det får räcka med de anmälningarna, säger Lars-Gunnar Holmberg vid Morastrand AB, för vår del tar vi det inträffade som lärpengar.

En annan kommnal inrättning som har råkat ut för sliparna är Arbetsmarknadsenheten, AME, den har också accepterat fakturan på 68 000 kronor plus moms utan att göra ärendet till rättssak.

De personer som erbjuder slipning är oerhört framfusiga och går i allmänhet på personal på golvet med sin svada.

- De bluddrar om allt möjligt, öppnar skåp och river bland verktygen, berättar en anställd, underkänner alla eggverktyg och berättar hur fantastiskt bra de blir efter deras behandling. De påstår sig kunna slipa allt, sågkedjor, klingor, borrar och andra typer av eggverktyg.

- De missbrukar avsiktligt den svenska flatheten.

- Man måste vara både oförskämd och aggressiv för att bli av med dem, säger den anställde.

- Man kan också ifrågasätta deras arbete, fortsätter han, de skärverktyg som vi har hunnit prova har endast i något fall förbättrad skärpa. Sen är man ju tveksam till hur de fungerar när vi har slöat ner dem igen eftersom de är härdade. Går de överhuvudtaget att slipa...

- Jag är förvånad att företag går på det här, säger Hans Nylund, utredningschef vid polisen i Mora.

- Vi har under flera år varnat för den här verksamheten, som dyker upp år efter år och drabbar både företag och enskilda.

Mer läsning

Annons