Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Siljans chark storsatsar på griskött – bryter negativ trend för bönderna: "Det har fått upp oss på banan igen"

Nu satsar Siljans chark i Mora på ett nytt koncept där man värnar om den lokala maten och våra regionala bönder.
– Nu har man en helt annan framtidstro, berättar Anders Michaelsson, grisuppfödare.

Annons

Satsningen Siljans chark nu genomför går under namnet Gårdsgris och finns när du läser detta i affärerna.

Det hela påminner om den tidigare Dalagrisen som fanns för ett antal år sedan i butikerna. Siljans chark tvingades dock sluta med det för att man saknade tillräckligt med köttråvara. Det har man återigen genom denna satsning.

Nio utvalda grisgårdar i Dalarna, samt närliggande län, har nämligen tillsammans med Siljans chark arbetat fram ett unikt samarbete som gynnar både grisuppfödarna och konsumenterna.

Ledorden har varit smak, lokalt och omsorg och dessa präglar hela kedjan från producent till färdig produkt.

– Genom den här satsningen tar vi täten inom branschen och bidrar till en hållbar utveckling för lantbruket i regionen, säger Thomas Perkiö, vd Siljans chark.

Thomas Perkiö är vd på Siljans chark som nu satsar på griskött.

Projektet initierades förra sommaren och de nio gårdarna har fått vara med och planera konceptet. Allt som allt har gårdarna nu investerat 25 miljoner kronor för att kunna tillgodose Siljans chark med grisar av den svenska rasen Hampshire.

Det här är helt klart ett trendbrott jämfört med den negativa spiralen vi upplevt de senaste åren. Nu har man en helt annan framtidstro.

– Det här är helt klart ett trendbrott jämfört med den negativa spiralen vi upplevt de senaste åren. Nu har man en helt annan framtidstro, berättar Anders Michaelsson, grisuppfödare i Säter, som fortsätter:

– Genom den här satsningen vågar vi investera, bygga ut och renovera. Det innebär arbetstillfällen som genererar tillskott i den lokala ekonomin.

Anders Michaelsson hemma i Lilla Skedvi.

Gårdarna som ska föda upp grisarna kommer att följa nya riktlinjer vad gäller djuromsorg och foder.

Veterinärer från Gård & Djurhälsan har varit med och tagit fram omsorgsprogrammet för grisarna och kommer fortsättningsvis jobba tätt med gårdarna.

– Det här är ett unikt och intressant sätt att samarbete där producent, slakteri och veterinär jobbar tillsammans. Gårdsgris understryker sambandet mellan god djuromsorg, smakrikt kött och lönsamhet, berättar Axel Sannö, veterinär.

Thomas Perkiö, vd Siljans chark, Frank Eldin, marknadschef, Axel Sannö, veterinär på Gård- och Djurhälsan samt Anders Michaelsson, grisbonde.

Bland annat kommer man inte längre "servera" grisarna med importerad soja i fodret. Gårdsgrisarna kommer i stället få äta restprodukter från mejeri- och ölproduktion och därmed löser man ett avfallsproblem i regionen. Likaså får de lokalt spannmål.

Även om grisköttet kommer att kosta några kronor mer än övrigt kött tror Thomas Perkiö på konceptet och han betonar:

– Det är ett väldigt bra kött med en fin smak. Vi är ensamma i Sverige om att använda speciellt utvalda Hampshiregaltar. Då får det kosta lite mer. Bönder ska kunna leva och tjäna pengar på att göra en produkt. Levererar man kvalité ska man få betalt därefter.

Anders Michaelsson fanns på plats i Mora och berättade om konceptet.

Likaså tror bonden Anders Michaelsson också på detta:

– Man känner en stolthet att arbeta med detta. Vi känner att nu producerar vi Sveriges bästa griskött. Marknaden har efterfrågat köttkvalité. Därför vågar vi satsa på det här. Det har fått upp oss på banan igen, avslutar Anders.

Läs också: Siljans chark investerar för att förädla mer

Läs också: Ökad lönsamhet och bra för miljön när 500 ton restprodukter blir mat

Läs också: Jerker Jansson gjorde Siljans chark till svenska mästare

Mer läsning

Annons