Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sex ungdomar från Mora dansar i Österrike: "Väldigt härlig adrenalinkick"

När du läser detta har sex ungdomar från Mora anlänt till Graz i Österrike.
De är där för att förhoppningsvis ta sig upp på en pall. Nu pågår nämligen VM i konstdanserna hip hop och electric boogie.
– Det är en väldigt härlig adrenalinkick att stå bland alla dansare, berättar Maria Boström-Fors, danslärare.

Annons

Omkring 90 dansare från hela Sverige är just nu i Graz i Österrike.

Från Mora har man skickat sex tävlingsdansare som representerar M&M Danceteam som startade sina karriärer i M&M Dansskola. Ytterligare två av dansarna bor i Stockholm.

– Det är en inspirerande upplevelse att få åka på VM. Det är en internationell mötesplats där man får se dansare från andra länder, berättar Maria Boström-Fors, lärare på skolan och som följt med till Österrike.

Sex av åtta dansare som tävlar för M&M Danceteam som har sitt nav i Mora. Från vänster: Filip Bråmå, Johan Mix, Nathanael Persson, Joel Helander, Saga Persson Boström-Fors och Emil Melin.

År 2015 plockade M&M Danceteam hem 86 pokaler från riks- och regionstävlingar i Sverige.

– Men att nå pallen i ett VM är extremt svårt. Du möter 100 dansare i en klass. Bara att gå vidare är en enorm bedrift. De som har besökt ett VM tidigare blir dock hungriga på att åka igen. Det är en väldigt härlig adrenalinkick, säger Maria Boström-Fors.

Maria Boström-Fors, lärare på M&M Dansskola, har fullt upp med sina dansare.

Två av killarna från Mora, Emil Melin och Joel Helander, kommer att tävla i disciplinen team battle tillsammans med tre dansare från Västerås.

– Det är unikt och de skriver historia. Det är första gången Sverige ställer upp i den disciplinen, säger Maria Boström-Fors.

Det är också första gången som Joel Helander åker på ett VM. Utöver redan nämnda team battle ska han även delta i disciplinerna single, battle och electric boogie.

Det är lite nervöst. Men man är ändå taggad. Känslan är bra. Fast nervös är kanske inte rätt ord att använda. Man är snarare förväntansfull. Det är ju det här man har förberett sig för på alla träningar.

– Det är lite nervöst. Men man är ändå taggad. Känslan är bra. Fast nervös är kanske inte rätt ord att använda. Man är snarare förväntansfull. Det är ju det här man har förberett sig för på alla träningar.

Nathanael Persson, Joel Helander, Filip Bråmå, Johan Mix, Saga Persson Boström-Fors och Emil Melin.

Anledningen till att tränarna Maria Boström-Fors och Magnus Persson följer med är tudelad. Dels är det viktigt för dansarna att ha någon hemifrån med sig, dels vill de ha koll på den internationella danskulturen.

– Stannar vi hemma är det svårt att kunna säga vad man ska göra för att lyckas. Vi alla blir inspirerade genom att åka på ett VM för att sedan kunna jobba vidare med våra tävlingsdansare, avslutar Maria Boström-Fors.

Den kommande söndagen är tävlingarna över och de åtta dansarna får återvända hem.

Mer läsning

Annons