Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rolf Hammar: I stället för i ett museum ligger Moras sportklenoder nedpackade i ett källarförråd

/
  • Vasaloppslegendaren Staffan Larsson borde ha en given plats i ett idrottsmuseum över Moraidrotten.

Annons

Det händer mycket under ett år i Mora, kultur, musik och idrottsarrangemang avlöser varandra. Året runt är vi en välbesökt turistort tack vara Vasaloppets vinter och sommarvecka.

Turistintäkterna är stora och alla är vi en del av denna växande näringsgren. De främsta besöksmålen är Vasaloppsveckorna, Zornmuseet och Zorngården och dalahästtillverkningen i Nusnäs – unika rikskända varumärken att vara stolt över och som bara finns här.

Kan vi tillsammans skapa flera intressanta besöksmål? Ja, inom idrotten finns möjligheter. På idrottens arenor har vi framgångsrika klubbar med aktiva som ger oss förebilder, engagemang och som sätter orten Mora på Sverige- och världskartan.

Vad ger samhället och publiken tillbaka till dessa idoler när strålkastarljuset släcks? Snabbt raderas minnen och namn bort i dagens digitala brus.

Vasaloppets hus invigdes 1994 och ett Vasaloppsmuseum samt en utställning av IFK Moras idrottsframgångar öppnades. Ett välbesökt turistmål som gav besökaren en positiv upplevelse.

I dag är museet gömt i husets bottenvåning och tidigare VD och ansvariga inom IFK Moras Idrottsallians lyckades helt sudda ut närvaron av föreningens bas, det vill säga idrotten.

Sorgligt är att unik svensk idrottshistoria förvaras nedpackad i ett källarförråd. Vem eller vilka tar ansvar för att dessa klenoder åter få se dagens ljus?

Låt ett gemensamt Idrottsmuseum för all Moraidrott bli verklighet! Här kan vi få se KAIS Moras Innebandyhistoria och framgångar, Mora IK:s profiler och matchdräkter genom åren. Motorsporten med Gunnar Falejs framfart på Saxviken ska ha sin plats.

Givetvis ska Oxbergssläkten Larssons meriter presenteras. Flera klubbar som Sollerö IF:s roddare, SS Moras mästerskapssimmare samt många flera som skapat tidningsrubriker, har också sina givna platser.

Det är ingen tillfällighet att det i dag finns 40 idrottsmuseer i landet.

Jag har själv haft förmånen att besöka tio av museerna och kan med glädje konstatera att Mora skulle hävda sig väl i konkurrensen. Med historiskt framstående aktiva och lag i diverse idrotter, spetsat med nutidens stjärnor kan vi visa upp en bredd som fåtal orter slår.

Lägg till Vasaloppets historia och allt nedpackat material som finns då har vi ett nytt besöksmål för lokalbefolkningen, näringslivet och tusentals intresserade besökare.

Ska detta bli verklighet måste vi agera, lämplig lokal finns redan. Mora Kommun, visa handlingskraft!

Att vara kreativ kräver mod, flera skulle behöva vara modiga.

Mer läsning

Annons