Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ridklubben vädjar om hjälp

/
  • En gammal dam. Svenska halvblodet Viktoria, 22 år gammal, hälsar på Mora ridklubbs ordförande Berit Samuelsson.
  • En gammal dam. Svenska halvblodet Viktoria, 22 år gammal, tar igen sig i sommarhagen tillsammans med några andra av ridskolans hästar.

Annons

Mora ridklubb vid Lomsmyren har vuxit rejält sedan starten på sjuttiotalet. Tiden då klubben bestod av ett kostall, ett par hästar och en ridvolt hör till det förgångna. Klubben har nu 300 medlemmar, varav omkring 180 använder ridskolans hästbestånd. Det finns ett ridhus att rida i, stallplatser för både klubbens egna hästar och uthyrning till privatpersoner, samt ett stort utomhusområde lämpat för hästhoppning och dressyr.

- Det finns kommunala pengar investerade här i en bra anläggning och jag tycker att den borde tas tillvara. Det vore katastrofalt förfärligt om det här skulle behöva förfalla, säger Berit Samuelsson, ordförande i klubben sedan februari i år.

Hon berättar att den nya styrelsen snart förstod att det var en svår situation klubben befann sig i. Långsiktigheten har tidvis saknats i beslut klubben har fattat, bland annat har personalkostnaderna vissa år varit för stora, medan pengar till nya hästköp inte har avsatts.

- Vi har ett par hästar i dag som är knackiga och inte borde behöva ridas så hårt. Tyvärr kan de ibland pressas lite extra i dag när vi har många elever inbokade, vi tvingas ibland låta en frisk häst rida dubbla pass eller ta ut en häst som helst borde få vila. Det är inte bra för hästarna och inte roligt för ryttarna heller, säger Berit Samuelsson.

Klubben fick i förrgår avslag på en begäran om att kommunen skulle gå i borgen för ett lån på 150 000 kronor. En ansökan om ett engångsbidrag på samma summa har nu skickats in från klubben. Blir det nej också där kommer det att få konsekvenser för verksamheten, enligt Berit Samuelsson.

- Då får vi dra ner på antalet som rider, eftersom vi har för få hästar. Kanske tvingas vi avskeda någon av instruktörerna också. Det vore tråkigt för den här anläggningen är inte byggd för en småskalig verksamhet.

- Alternativet är att själva låna med hästbeståndet vi har som säkerhet, men jag ser inte det som en realistisk lösning i dagsläget, fortsätter hon.

Frågan om engångsbidraget kommer att tas upp i kulturnämnden till hösten men ovissheten om framtiden gör att oron stiger i ridklubben.

- Det känns grymt. Jag har hjärtat i ridsporten och har gått in i styrelsen igen för att försöka förbättra situationen. Det här är en verksamhet som inte får förfalla. Det är jobbigt att inte veta var vi kommer att stå till hösten.

Den nya styrelsen är inställd på att arbeta för en bättre långsiktighet i besluten och har vidtagit åtgärder för att öka inkomsterna till klubben. Trots den svåra situationen vill Berit Samuelsson också framhålla att ridklubben har Mora kommun att tacka för mycket, att den varit ett stort stöd genom åren.

- Kommunen har ställt upp och varit bra. Men nu är situationen som den är. Då behöver vi ropa på hjälp i tid innan situationen blir värre.

Mer läsning

Annons