Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

REPLIK: Statushöjningen på Mora lasarett kan göra det lättare att få personal till Mora BB

Annons

Den rödgröna landstingsledningen har beslutat om en utredning om förlossningsvården i Mora. Det är positivt att Birgitta Sacredeus (KD) också välkomnar denna externa utredning. För nu är det viktigt att verkligen belysa förutsättningarna för ett BB i Norra Dalarna.

En extern utredning ska nu granska lokalbehov, kompetensbehov, personalförsörjning, medicinska krav och hur patientsäkerheten kan säkras. När BB stängde i Mora var det för att det fanns stora problem med personalförsörjning och att patientsäkerheten kunde äventyras.

Vi Socialdemokrater har hela tiden varit tydliga med att det handlade om en stängning som var temporär i väntan på ett nytt läge då vi kan klara patientsäkerheten. Vi har haft frågan om förlossningen i Mora uppe under årens lopp, och nu är bedömningen att en extern utredning har goda möjligheter att ge oss ett beslutsunderlag.

Detta utifrån de satsningar som görs på Mora lasarett och dess statushöjning som sker och skett. Särskilt kan detta påverka personalrekryteringen positivt.

Det finns inga enkla lösningar på att öppna förlossningsvård i Mora, då hade den aldrig stängts. Att satsa på barnmorskeledda förlossningar utan tillgång till andra kompetenser som förlossningsläkare kan eventuellt riskera säkerheten både för blivande mödrar och nyfödda barn.

Nu ska vi låta utredningen ge oss ett bra underlag för kommande beslut. Vi sätter då patientsäkerheten i fokus. Vi kan inte ha en förlossningsvård där kraven på medicinsk kompetens eller patientsäkerhet sänks. Därför kan vi tillsammans ta ansvar för att få fram ett så bra förslag till beslut med alla de krav som krävs på en säker förlossningsvård i norra Dalarna. På så sätt borde vi kunna fatta ett välgrundat beslut om ny förlossningsvård i Mora.

Bigitta Sohlberg, ordförande i Hälso-och sjukvårdsberedningen Norr

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons