Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rent spår och bra tid i Vasaloppet

Vasaloppet hotade i vintras med tidstillägg på 15 minuter för de som upptäcktes med att skräpa ner i spåret. Nu införs samma regler för sommarens lopp.

Annons

Vasaloppet har jobbat med att minska nedskräpningen under många år. Skräpzoner och vädjanden om att hålla rent har inte varit tillräckligt. Därför infördes i vintras ett hot om 15 minuters tidstillägg för den som skräpade ned längs spåret.

Under vinterns lopp blev resultatet en betydligt renare arena och inget tidstillägg behövde dömas ut.

Därför går nu Vasaloppet vidare och inför samma regler med hot om tidstillägg för den som dokumenteras med att skräpa ner längs sträckan för cyklister och löpare.

Bortsett från att det rent allmänt inte är tillåtet att kasta skräp och att Vasaloppet nu också hotar med tidsstraff, så tillkommer också en säkerhetsrisk för framförallt cyklisterna med skräp i spåret.

Vasaloppet kommer att sätta upp skyltar och tydliga symboler som visar vart det är tillåtet att kasta skräp. Under cykelloppen finns totalt tolv skräpzoner, bestående av stora nät, utplacerade för att underlätta för deltagarna att pricka rätt i farten. Under löploppen finns det vätskekontroller var femte kilometer där det också går att slänga skräp. Dessa zoner är alltså ett komplement till de sju ordinarie Vasaloppskontrollerna där deltagarna också har möjlighet att bli av med sitt skräp.

För elitåkarna är det upp till de team som följer dem att plocka upp skräp som hamnar utanför de skräpzoner som finns.

Vasaloppets förhoppning är att sommarens deltagare ska lämna en ren arena efter sig.

Mer läsning

Annons