Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rälsbuss spårade ur på vägen till Gävle

/
  • Det var på en raka efter en vänstersväng som rälsbussen spårade ur i höjd med Sjurberg. Här är Trafikverkets personal på väg till olycksplatsen som ligger svårtillgängligt för bilburna fordon.  Foto: Seth Jansson
  • Bo Karlsson, ordförande i Orsa Jernvägsförening, framför den urspårade rälsbussen. Passagerarna var på väg till Gävle för att besöka Järnvägsmuseum när rälsbussen oväntat hamnade ur spår.  Foto: Seth Jansson
  • Trafikverkets personal jobbade hela förmiddagen med att utreda orsaken till olyckan.  Foto: Seth Jansson

Annons

Föreningen hade tänkt åka till Järnvägsmuseum i Gävle där det pågår muséevecka. Åtta minuter försenade gav de sig iväg men hann inte längre än förbi Vikarbyn när resan fick ett abrupt slut. I höjd med Sjurberg åkte rälsbussen ur spåret. Bo Karlsson satt längst bak i rälsbussen.

- Jag hörde en smäll och trodde först att vi hade kört på något, säger Bo Karlsson.

Bo berättar att föraren har lång erfarenhet och vid olyckan slog han till magnetbromsarna direkt. Bland de 41 passagerare ingick barnfamiljer men allt gick lugnt till efter olyckan och räddningstjänsten körde dem till Mora.

- Ingen jag pratat med kände några stressymtom, sådant här händer ibland. Vi ska vara tacksamma för att det inte hände något värre, säger Bo Karlsson.

De flesta passagerarna vände hem men några tog bilen till Gävle. Nu ska en utredning göras för att se vad som var orsaken till olyckan. Efter utredningen är gjord så ska rälsbussen bärgas och en besiktning av banan göras innan trafiken kan återupptas.

Mer läsning

Annons