Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Räddningstjänsten undervisade i livsviktigt kunnande

Annons

Morabor och tillresta strömmade i stor mängd till räddningstjänsten anläggningar i Mora under lördagen, där brandmän av alla grader välkomnade och svarade på alla nyfikna frågor.

Det handlade om livsviktigt kunnande -ett arrangemang som genomfördes vid många av räddningstjänstens anläggningar i Dalarna och där besökarna fick lära sig hur de enkelt kan begränsa skadorna om den röde hanen slipper lös.

Det mest spännande inslaget i Mora var besöket i ett rökfyllt rum. Många tog tillfället i akt att fatta det rep, som fungerade som ledstång, och totalt oseende stappla fram genom rummet och tillbaka.

- Jättespännande och läskigt! kommenterade Robert Svalberg och lät sig övertalas till en vända till, för att fotografen skulle få en bild.

Var röken spännande, så var det helt ofarlig teaterrök till skillnad från brandrök. Men effekten är densamma -man ser inte en jota!

Fast räddningstjänsten vet råd. Den kan med hjälp av en värmekamera se genom den täta röken och förhoppningsvis snabbt hitta den som råkat illa ut.

Rök, brandbilar, räddningsbåtar, bandvagnar och annan utrustning hade svår konkurrens från korvgryta och kaffebord.

Borden fylldes snabbt av fikasugna som mumsade i sig allt som bjöds innan de styrkta drog ut på tipspromenad runt anläggningen.

Mer läsning

Annons