Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Positiva tankar förlänger livet

/
  • Nisse Simonsson fick stående ovationer likt en rockstjärna när han föreläste om

Annons

Vi som satt i publiken skrattade så vi grät och satt knäpptysta om vartannat när Nisse Simonsson pratade allvar med oss på ett lustfyllt sätt. Hans röda tråd genom två timmars pratande kan sammanfattas med budskapet: "Surkartar" dör 7,5 år tidigare än människor med en positiv attityd och skratt stärker immunförsvaret.

- Lycka består av 50 procent ärftlighet, 40 procent av faktorer som du kan påverka själv och 10 procent av yttre faktorer, sade Nisse Simonsson. Motion sätter igång processer som kan jämföras med medicin mot depressioner.

Hur kan det komma sig att vi svenskar är världens i särklass mest sjukskrivna folk trots att vi har det så bra?

Enligt Nisse Simonsson bland annat för att vi blandar ihop sjukdom med att "må dåligt" och att vi inte accepterar att livet är "som ett elljusspår"- det går upp och ner.

- Det gör det för alla, men det som skiljer optimisten från pessimisten är att optimisten fokuserar på det som inte är så tokigt, medan pessimisten, "surkarten", fokuserar på det som är dåligt.

Det har visat sig att sjukskrivning i sig kan skapa sjukdom. Man kan alltså grubbla sig sjuk. Det är bättre att vara på jobbet, bland arbetskamrater och fikastunder än att gå hemma och må dåligt i sin ensamhet.

- 60-70 procent av dem som mår dåligt är inte sjuka.

I sin mångåriga profession som kirurg har Nisse Simonsson gång på gång fått bekräftat hur viktigt det är att ge även dödssjuka människor hopp. Hoppet i sig förlänger livet med så många dagar att exempelvis en dödssjuk mor hinner se sitt barn ta studenten eller en dödssjuk äldre man hinner träffa barnbarn han aldrig sett.

Det har hänt att Simonsson skrivit ut recept på 40 minuters promenader per dag i stället för piller.

- Promenerar du 40 minuter per dag minskar du risken för att drabbas av stroke och Alzheimers. Det är "gödsel" för hjärnan när vi rör oss.

Mat, motion och sömn är tre viktiga lyckofaktorer.

- Och så ska vi äta rötter och nötter, frukt, grönt, det som simmar, flyger och betar fritt.

Förnöjsamhet är det finaste ord Nisse Simonsson vet, men som nutidens människor inte är så bra på att praktisera.

- Men det är du själv som skapar din framtid.

Berit Olars

Mer läsning

Annons