Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Personal tog kränkande bilder på vårdtagare – nu döms två personer till dagsböter

Två personer döms efter det uppmärksammade fallet i Mora kommun där personal hade tagit kränkande bilder på vårdtagare. Båda två har förnekat brott.
Ytterligare två personer var misstänkta för inblandning men har frikänts eftersom Mora tingsrätt anser att det inte går att bevisa vem som tagit bilderna.

Annons

Två personer döms efter det uppmärksammade fallet i Mora kommun där personal hade tagit kränkande bilder på vårdtagare. Två andra personer frikänns från misstankarna om inblandning i brottet. OBS: Bilderna har inget direkt samband med artikeln.

Mer läsning för dig som är prenumerant eller Pluskund:

Dina gamla vinylskivor kan vara värda tusenlappar – här är 16 skivor du vill hitta i förrådet

Här är de bästa utsiktsplatserna i Dalarna – och ett flertal mäktiga vyer i närbelägna län

Fikaguide: Här är samtliga kaféer i Dalarna som är med i White Guide – och resten av Sverige

SÅ KÖPER DU PLUS

Fyra personer, två i 50-årsåldern, en i 30-årsåldern och en i 25-årsåldern, åtalades i december i fjol misstänkta för kränkande fotografering. De fyra skulle ha fotograferat vårdtagare och sedan spridit bilderna i en intern grupp i Facebook Messenger i juni i fjol.

Kvartetten polisanmäldes av Mora kommun och varslades sedan om uppsägning. Ytterligare fyra medlemmar i gruppen fick en varning av kommunen.

Läs även: Mora kommun polisanmäler kränkande material på vårdtagare

Samtliga fyra har förnekat brott. Ingen av dem säger sig ha tagit några av bilderna i fråga.

En chef har vittnat i målet och berättat att bilderna i fråga "definitivt inte (är) förenliga med värdegrunderna". Chefen har uppgett att hon är alldeles förskräckt och även nämnt att både bilderna och kommentarerna som skrivits intill bilderna "strider mot allt som har med äldreomsorg att göra".

Mora tingsrätt anser att det inte går att bevisa vem som har tagit alla bilderna. Tingsrätten anser dock att det är bevisat att personen som är i 30-årsåldern har tagit två av bilderna och sedan spridit den i gruppen.

Tingsrätten anser även att en av de äldre åtalade personerna har gjort sig skyldig till medhjälp till kränkande fotografering då personen fångats på bild där hen gör en gest mot en vårdtagare. Bilden togs av personen som är i 30-årsåldern.

Nu har Mora tingsrätt dömt två av personerna, samt frikänt de övriga två. Personen som är i 30-årsåldern döms för två fall av kränkande fotografering och döms till att betala 90 dagsböter à 100 kronor, sammanlagt 9 000 kronor.

Den ena av personerna som är i 50-årsåldern döms för medhjälp till kränkande fotografering och ska betala 60 dagsböter à 220 kronor, sammanlagt 13 200 kronor.

De båda dömda ska även betala 800 kronor vardera till Brottsofferfonden.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för IPhone och Android här

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips

Mer läsning

Annons