Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Öppet hus på Mora folkhögskola

Mora folkhögskola inbjöd alla intresserade att komma på öppet hus.
Många tog chansen att se skolans spännande verksamhet och även att få sina skidor vallade.

Annons

Bland utbildningarna, på olika nivåer finns till exempel Allmän kurs, Estetisk plattform, Modeakademin och Ekologisk odling och hållbar livsföring.

Olof Reinhammar Vikstrand, Alva Markusson och Anna Forslund går Modeakademin och de jobbar med sina egna kollektioner.

Olof Reinhammar Vikstrand, Alva Markusson och Anna Forslund är elever på Modeakademin. De studerar ett år i Mora, men de önskar att utbildningen varit längre för de trivs så bra.

– Vi lär oss bland annat mönsterkonstruktion, sömnad och design och det är Sveriges bästa sömnadsförberedande utbildningar. Efter utbildningen på folkhögskolan här i Mora kan man söka vidare till exempelvis Tillskärarakademin eller Beckmans. Beckmans designhögskola rekommenderar just Mora folkhögskola som förberedande utbildning, berättar Alva och Olof.

Eleverna kommer från hela landet och det finns också elever från andra nordiska länder. Ett arbete pågår med att skapa sin egen kollektion och den ska omfatta en byxa, något tillverkat av trikå och ett ytterplagg.

– Vi trivs jättebra här och många av oss bor även här på skolans internat. Vi får vara i syateljén hur mycket vi vill. Det är en drömtillvaro, säger Olof, som funderar på att studera vidare till skräddare.

Rakubränning med Anna Riseby, elev och lärare Lillemor Lunde -Kjellin.

Eleverna på Estetisk plattform visade rakubränning av keramik i skolans trädgård vid Siljan.

– Först görs en skröjbränning inomhus och därefter gör vi rakubränningen utomhus i 1200 grader, berättar Lillemor Lunde - Kjellin, en av tre lärare Estetisk plattform bild och form.

Rakupärlor.

Besökarna fick träffa elever, lärare, studie- och yrkesvägledare, som svarade på frågor, skidkursen bjöd på vallaskola och autimskursen informerade som sin verksamhet. Mat serverades i matsalen.

Några av alla vackra föremål, som tillverkats i keramikverkstaden.

Bigitta Sohlberg är både ordförande i Hälso- och sjukvårdsberedningen för Norra Dalarna och elev på Mora folkhögskola. Hon har bland annat gjort kaffe- och tekoppar och ljuslyktan med rinnande glasyr.

Stina-Li Svensson är praktikant på Mora folkhögskola och visade under skolans öppna hus hur eleverna gör glassmycken och skålar av gamla bilrutor.

Glassmycken.

Rakukeramik.

Fakta:

Mora folkhögskola grundades 1907. Huvudman är landstinget Dalarna. Skolan tillkom genom Anders och Emma Zorns ekonomiska stöd. Mora folkhögskola kallas ibland Skeriol, vilket är namnet på skolans geografiska plats.

Källa: Mora folkhögskolas hemsida.

Mer läsning

Annons