Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny klass testas i Vasastafetten

/
  • De fem tävlande i den nya klassen ska springa varsin sträcka från Sälen till Evertsberg. Därefter ska samma fem personer springa ytterligare varsin sträcka från Evertsberg till Mora.
  • Segertåget fortsätter för dansbandet Larz Kristerz. Foto: Janne Eriksson/Arkiv.

Annons

I år kommer en hårdare utmaning att prövas. Den nio mil långa stafetten ska delas upp på fem personer istället för tio. Alla fem deltagare ska springa var sin sträcka från Sälen till Evertsberg. Därefter ska samma fem personer springa ytterligare en sträcka var från Evertsberg till Mora.

Det var Carl-Johan Svanfeldt, sportreporter och evenemangsredaktör på SVT, som tog kontakt med Vasastafettens tävlingsledare Daniel Larsson angående att skapa en ny klass.

- Han sa att han tidigare åkt Stafettvasan med sina bröder och gärna ville prova något liknande i Vasastafetten, säger Daniel Larsson.

Idén var inte helt fel. Daniel Larsson berättar att de tidigare misstänkt att till exempel duktiga skidlöpare som är vana att träna hårt, tycker att Vasastafetten är för lätt.

- Om det här fungerar kommer dörrar öppnas för en ny målgrupp, säger Daniel Larsson hoppfullt.

Förutom Carl-Johan Svanfeldts lag kommer ett annat fem-mannalag från Värmland att testa den nya klassen.

Totalt har 312 lag anmält sig till Vasastafetten hittills i år. Men under de sista fjorton dagarna brukar det ramla in fler anmälningar. Styrelsen hoppas och tror att det blir runt 320 lag totalt i år.

Tävlingen som startade offentligt 1991, hade då 29 anmälda lag. Året därpå hade de mer än fyrdubblat sig. Sedan eskalerade antal lag fram till 2002 som var rekordåret med hela 438 lag. Efter det har siffrorna successivt dalat en aning för varje år. Förra året anmäldes 312 lag sammanlagt.

- Det känns bra att det verkar vända åt rätt håll nu. Löpartrenden i Sverige generellt, har vänt och ökar, säger Daniel Larsson.

Mer läsning

Annons