Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu ska kroglivet bli trevligare

Annons

En policy för alkoholservering ska tas fram där krog-ägarna informerar om sitt ansvar och vad som förväntas av gästerna. Ambitionen finns även att hålla en utbildningsdag i ansvarsfull alkoholservering för gymnasie-eleverna samt ytterligare en utbildning för krogpersonal.

Det var tre konkreta mål referensgruppen inom projektet Ansvarsfull alkoholservering satte upp vid ett möte i torsdags.

I gruppen ingår representanter från Moras restauranger, polis, ordningsvakter samt kommunen. Projektets målsättning är ökad trivsel och förbättrad miljö på krogen för såväl personal som gäster.

Socialnämnden fick pengar från länsstyrelsen för att genomföra en utbildning i ansvarsfull alkoholhantering med deltagare från restaurangbranschen i Mora.

Under de två utbildningsdagarna i början på december, förra året, genomfördes utbildningen första gången där de 55 deltagarna tog del av alkohollagen.

De fick även information av polisen om alkohol och narkotika. En läkare redogjorde för alkoholens medicinska effekter. Räddningstjänst och ambulanssjukvård medverkade. Dess-utom fick deltagarna fyra timmars konflikthantering under ledning av Magnus Reinfeldt.

Referensgruppen bakom projektet har beslutat att fortsätta sin satsning genom att träffas cirka en gång i månaden samt hålla en årlig återkommande utbildning.

Närmast blir det en tvådagars utbildning i maj månad för dem som inte deltog vid första utbildningen.

Ullis Hamlin, från referensgruppen, ska ta kontakt med gymnasiet med målsättningen att arrangera en projektdag för eleverna redan under våren om vett och etikett på krogen.

- Tanken är att den ska innehålla information, rollspel samt att polis och räddningstjänst berättar om vad olämpliga överträdelser vid krogbesök kan medföra i påföljd, säger Ullis Hamlin.

Hon hoppas även få med sig lärarna på gymnasiets restaurangsskola i en tvådagarsutbildningen om ansvarsfull alkoholservering.

I det fortsatta utvecklingsarbet ingår även att öka serveringspersonalens förmåga att se risksituationer och kunna ingripa på ett bra sätt. Att restaurangerna utarbetar en policy för alkoholservering som anslås vid entrén på näringsställe. Dessutom att en nära kontakt sker med myndigheterna för att förstärka trivseln på krogarna.

Enligt Ulf Jonsson, medlem i referensgruppen, ska miljön bli så trivsam att även en 80-årig dam ska få en positiv känsla under besök på Moras krogar.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons