Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu har man utsett årets Vasaloppsmotiv: "Det är svårt att greppa"

Nu har årets två Vasaloppsmotiv avslöjats. Konstnären som ligger bakom dem kommer från Gagnef.

Annons

Maria Ljung och Kerstin Bergman avtäcknar motivet som kommer att sätta sin prägel på vinterveckan.

Det var fullsatt på Café Zorn när det var dags att avtäcka de två vinnande Vasaloppsmotiven.

En jury hade då fått botanisera i fyra olika konstnärer men man var helt enade när man föll för Kerstin Bergmans två verk ”Att vilja och våga” samt ”Äntligen i mål”.

– Det var jätteroligt. Absolut. Chansens fann ju men jag hade ändå inte väntat mig det, säger Kerstin Bergman, från Gagnef.

Detta är motivet som kommer att representera sommaren.

Och detta representerar vintern.

Juryn var nämligen ense om att de två verken skapar bilder som går rakt in i hjärtat tack vare det naivistiska och okonstlade handlaget.

I motiveringen kan man läsa att verken känns spännande och förmedlar en lekfullhet som man vill lyfta sida vid sida med allvaret i tävlingen.

Vad var din tanke bakom verken?

– Jag ville förmedla glädjen av att ha klarat av något. Att våga ta steget att ställa sig på startlinjen och genomföra ett lopp. Jag tycker det är väldigt starkt och modigt av alla som ställer upp. Det är beundransvärt, säger Kerstin Bergman.

Kerstin Bergman bredvid det avtäckta motivet.

Maria Ljung, Vasaloppet, berättar att traditionen går långt tillbaka i tiden. Redan 1935 började man ta fram Vasaloppsmotiv på olika sätt.

– Men under flera år har vi inte använt oss av några Vasaloppsmotiv. Vi kände dock att det var det att plocka upp det igen, säger Maria, och detta var tredje året i rad som konstnärer från hela Sverige bjudits in för att tävla om att få skapa särskilda alster som sätter sin prägel på Vasaloppets sommar- respektive vintervecka.

Maria Ljung visar alla platser där bilden kommer att användas.

Motiven kommer att användas på affischer samt diplom som delas ut till de cirka 90 000 deltagarna under arrangemangen.

– Det är svårt att greppa att så många kommer få ta del av motiven. Att det blir en sådan spridning. Samtidigt är det ju jätteroligt. Jag hoppas att de blir berörda och att deltagarna ska tycka om dem, avslutar Kerstin Bergman.

Om Kerstin Bergman:

Kerstin Bergman bor i byn Hovänget i Gagnefs kommun. Hon är textilkonstnär från början och har också jobbat mycket med grafik. I dag blandar hon olika tekniker och bilderna till Vasaloppet är gjorda med så kallad collageteknik. Hon har deltagit i textil- och grafikutställningar både utomlands och i Sverige och är bland annat representerad på Nationalmuseum i Stockholm.

Vasaloppets jury:

Jordi Arkö, konstkonsulent Länskonst Dalarna

Johan Cederlund, museidirektör Zornmuseet

Caroline Smitmanis Smids, utvecklingschef Mora Kommun

Anna Romson, art director

Eva-Lena Frick, vd Vasaloppet

Mer läsning

Annons