Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nedläggning hotar tingsrätten i Mora

Annons

- Det finns ingenting som tyder på att Mora tingsrätt ska läggas ner, säger Bergström som uppfattar Wersälls synpunkter som endast ett remissyttrande.

- Det är inte åklagarmyndigheten som bestämmer om Mora tingsrätts framtid utan Domstolsverket, konstaterar lagman Bergström.

Riksåklagare Wersäll yttrar sig om en rapport om förbättrad samverkan mellan rättsväsendets myndigheter i Norrland.

- Till skillnad från rapporten anser åklagarmyndigheten att det utöver länstingsrätterna på huvudorterna inte behövs ytterligare tingsrätter eller tingsställen i dessa län, skriver Fredrik Wersäll, som bland annat hänvisar till brister i säkerheten vid många domstolar, speciellt i Norrland.

Wersäll menar att en person besöker en tingsrätt så få gånger i sitt liv, kanske bara en eller två gånger, att resan till en centralt belägen tingsrätt inte blir något stort problem. Han anser att åklagarna skulle spara mycket tid om de slapp resorna till olika tingsrätter.

Sedan 2001 finns endast två tingsrätter i Dalarna, den i Falun och den i Mora.

- Modellen med en länsdomsaga finns redan i flera län och det vore en fördel om den genomfördes även utanför Norrland, skriver riksåklagaren och tar Dalarna som exempel.

- Tingsrätten i Mora skulle kunna läggas samman med Falu tingsrätt.

Lagmannen Lars-Erik Bergström ser inte Wersälls synpunkter som något akut hot mot tingsrätten i Mora.

Bergström anser att säkerheten på Mora tingsrätt är god. Han tycker inte att det finns behov av ordningsvakt där hela tiden.

- Vi anlitar polisen om vi tycker att vi behöver hjälp.

Domstolsverket kontrollerar kontinuerligt hur arbetet på domstolarna fungerar. Resultatet av den senaste undersökningen visade att trivseln minskat bland personalen på Tingsrätten i Mora.

- Vi har tagit itu med problemen och löst dem på ett bra sätt, säger Lars-Erik Bergström.

På Mora tingsrätt arbetar nästan 30 personer. Halva styrkan hör till inskrivningsmyndigheten som ska flyttas till Lantmäteriet i Mora den 1 juni 2008.

Mer läsning

Annons