Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moratjejer på EU-konferens

/
  • Positiv utveckling. Ellen Lidegran och Hana Muliqi är vice orförande och ordförande i Mora ungdomsråd. De är glada över att kommunens politiker och tjänstemän har börjat inse att ungdomar har bra åsikter att komma med.

Annons

Tisdag den tredje juli bär det av ner till Belgien för de båda Moratjejerna. Hana Muliqi och Ellen Lidegran, ordförande respektive vise ordförande i ungdomsrådet, står inne på kommunhuset och diskuterar vilka foldrar de ska ta med sig.

Tillsammans med ungdomar från en annan svensk kommun ska de representera Sverige på den internationella sammankomsten i Antwerpen. Syftet är att knyta kontakter med andra engagerade ungdomar från andra EU-länder.

- Det ska bli jätteintressant att utbyta idéer och erfarenheter med andra, säger Hana Muliqi.

Tjejerna har med sig två projektidéer ner som de vill presentera för de andra deltagarna. Det handlar om att utveckla konceptet med de demokratidagar som arrangerats i Mora gångerna sju, den senaste i ordningen nu i januari.

- Vi har som mål att bjuda in alla Moras vänorter till en internationell demokratidag i maj nästa år. Redan nu har Norge och Estland tackat ja till att skicka deltagare, berättar Ellen Lidegran.

Finansieringen är redan i hamn genom EU-medel, avsatta för internationella demokratiprojekt, som kommunen har sökt. I alla fall för de vänorter som finns inom EU.

Den andra projekt idén är en utveckling av det första: Att 2009 anordna en Stor demokratidag med alla EU:s medlemsländer i Mora.

- Regeringens ungdomsstyrelse är jätte imponerade av det arbete som ungdomarna utför här i Mora, säger Åke Nyström, kommunens ungdomssamordnare.

Mer läsning

Annons