Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moraföretag felaktigt bötfällt

/
  • Galen byråkrati. Kjell Krazt är bedrövad över det ska behöva ta så mycket pengar och tid från företagarna.  Foto: Lynda Lundin

Annons

Nordic trade development group, som bland annat säljer skidvalla, har haft tre produkter registrerade hos Svenska kemikalieinspektionen. När en produktanmälan görs måste företaget även registrera vilka mängder som förbrukas under ett år. Företaget är sedan skyldigt att uppdatera mängderna varje. Det var det Moraföretaget missade att göra.

Därför beslutade Kemikalieinspektionen att påföra en miljösanktionsavgift på 5 000 kronor.

- Det är ett stort misstag från deras sida. Vi hade besök av en miljöinspektör som talade om att "det här behöver ni inte skicka in några papper om". Det är så små volymer att vi inte alls behövde registrera den alls, säger Kjell Krazt, företagets vd.

En burk Start skidvalla väger 55 gram och Kjell Krazt säger sig sälja ungefär hundra burkar valla om året. Det innebär en total säljvolymen på ungefär fem och ett halvt kilo. Gränsvikten för att behöva registrera en produkt hos Kemikalieinspektionens produktregister är 100 kilo.

- Från början var det andra regler som gällde, men sedan har det ändrats. Vi har betalat in mellan 30 och 40 000 kronor för mycket, eftersom vi har varit registrerade i kanske tio år helt i onödan.

Katarina Malmberg, vid Kemikalieinspektionens inspektion- och vägledningsavdelning som beslutat om miljösanktioneringen, bekräftar att det blivit ett missförstånd och att beslutet är omprövat. Kjell Kratz behöver varken betala eller ha skidvallan registrerad hos Kemikalieinspektionen i framtiden.

Kommer ni ansöka om att få tillbaka de pengar som ni har förlorat?

- Nej, det kostar säkert mer än vad vi skulle vinna på det. Det har verkligen gått snett och det är löjligt att det ska finnas sådan här byråkrati, i alla fall när det gäller ofarliga produkter som skidvalla. Dessutom borde väl kommunen kunna hjälpa till om vi har några frågor om sådant här, men de hinner inte med småföretagare som oss eller så kan dem inte reglerna, säger Kratz.

Mer läsning

Annons