Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mora kommun får nio miljoner till sanering av dioxiner i bostadsområde

Mora kommun har beviljats drygt nio miljoner kronor från Länsstyrelsen Dalarna för att sanera området på Saxnäs där Ströms sågverk låg.

Annons

Ströms sågverk, som låg i direkt anslutning till Saxnäs och Siljan, var verksamt på platsen mellan åren 1920-1969.

Läs mer: Han dumpade sågverkets gift

I mitten av 1990-talet byggde Mora kommun ett antal bostäder på området, och ännu fler bostäder har byggts på området sedan dess. Innan bostäderna byggdes gjordes en sanering från eventuella miljögifter på platsen, och då ansågs eventuell förekomst av pentaklofenoler av Naturvårdsverket och länsstyrelsen vara urlakad eftersom 25 år gått sedan sågverket togs ur bruk.

Läs mer: "Giftet på sågen förstörde mitt liv"

Men forskning har nu visat på ett samband mellan pentaklorfenoler och dioxiner, som är ett miljögift. Kopplingen blev känd 2009, och har tilldelats riskklass 1, vilket betyder att det finns mycket stor risk för påverkan på miljö och hälsa. Området ligger på plats tre av Dalarnas prioriteringslista över förorenade områden för 2018.

Det är på området Saxnäs i Mora som sågverket låg. Foto: Gunnar Bäcke/Arkivbild

Läs mer: Ny giftutredning i Saxnäs

Nu har kommunen beviljats drygt nio miljoner från länsstyrelsen för efterbehandling av marken, det skriver Mora kommun på sin hemsida. Pengarna ska gå till sanering av området för framtida bostadsbyggande, och för befintliga bostäder.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för IPhone och Android här

Mer läsning

Annons