Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mora kan få ett nytt högstadium – friskola planeras

Scandinavian College planerar att starta en friskola i Mora, det skriver företaget i ett pressmeddelande. Skolan ska vara ett högstadium som fokuserar på mycket idrott och rörelse i utbildningen.

Annons

Företaget Scandinavian College kommer att lämna in en ansökan om att få starta skolan till Skolinspektionen i slutet av januari. Förhoppningen är att skolan kan starta höstterminen 2019.

Skolans namn är tänkt att bli Scandinavian College P.U.L.S., som står för Personligt, Utvecklat, Ledarskap och Självständig.

Christer Persson och Michael Rocking berättade om deras planer att starta en friskola i Mora.

Inriktningen på utbildningen ska vara en aktiv livsstil, då innehållet ska bygga på modern forskning som visar att aktivitet och rörelse påverkar skolresultaten positivt.

"Mora skapades tack vare en fantastisk entreprenörsanda och uppfinningsrikedom. Vi vill fortsätta den fina traditionen och bygga en plattform för framtidens utmaningar. Skolan är en viktig hälsoarena eftersom vi når samtliga barn. I skolan odlas värderingar, attityder och beteenden för resten av livet. Det gäller även hälsobeteendet" skriver Scandinavian College i pressmeddelandet.

Den nya friskolan ska ha fokus på högstadiet. Foto: TT

Förra året ansökte företaget Scandinavian College om att få starta ett nytt frigymnasium i Falun, som skulle ha inriktning mot turism. Då fick man nej från Skolinspektionen. Men nu satsar man alltså i Mora i stället.

Läs mer [+]: Han vill starta nytt gymnasium i Falun – men skolchefer avråder

Michael Rocking, som äger Scandinavian College tillsammans med Christer Persson, har tidigare varit rektor för Scandinavian College of Travel & Tourism, Scott-utbildningen, i Orsa som lades ned 2015.

Michael Rocking, som äger Scandinavian College tillsammans med Christer Persson, har tidigare varit rektor för Scandinavian College of Travel & Tourism, Scott-utbildningen, i Orsa.

– Mora är ju en aktiv kommun så det passar bra att den här typen av satsning ligger här, säger Michael Rocking.

– Vi vill skapa en profil för skolan med mera rörelse och friluftsliv, och vi vill jobba mycket med idrottsföreningarna i Mora.

Hur många elever kommer ni ta in till skolan?

– Vi tror att vi skulle kunna få in ett par hundra elever minst. Men det här är en lång process, nu ska vi ansöka hos Skolinspektionen och kommer inte få besked därifrån innan september.

Christer Persson och Michael Rocking avser att starta en friskola i Mora. Det kommer dock dröja till september innan de får något besked kring huruvida det är möjligt.

Var skolan kommer ligga är inte klart än. Man planerar att hyra lokaler någonstans i Mora och inte bygga nytt.

I dag finns endast en friskola i Mora, och det är Selja-Långlets Friskola som har förskola och grundskola i klasserna 1-6.

– Det känns bra. De vi har samtalet med från närings- och föreningslivet är positiva till det här. Det ligger ju i tiden med en skola som har en aktiv livsstil som inriktning då stillasittande ökar. Om det här blir aktuellt känns det jättebra i själen om man kan påverka ungdomars välmående och kunskapsutveckling på ett positivt sätt, avslutar Christer Persson.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för IPhone och Android här

Mer läsning

Annons