Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Metallföretag går glänsande

Annons

2005 omsatte Mattsson Metal 120 miljoner kronor och det överträffades med råge i fjol då omsättningen kunde summeras till 207 miljoner.

- I takt med att produktionen ökat har vi successivt byggt ut anläggningen och det senaste tillskottet är 950 kvadratmeter som vi är i färd med att inreda. Det ska bli både lager och produktionsyta, berättar företagets vd, Ingemar Eriksson.

Med den senaste utbyggnaden disponerar Mattsson Metal över cirka 7 000 kvadratmeter totalt och det finns ytterligare expansionsmöjligheter.

Vad består då produktionen av i detta drygt 60-åriga företag som har sin bas på Industrivägen i Öna ?

Jo, det började 1945 med tillverkning av vattenkranar. Idag är dock Mattsson Metal ett utpräglat legoföretag med tillverkning av komponenter åt jättar som Scania, ABB, Primus och Sörberg, för att nämnda några namn ur orderböckerna.

Produktionen är starkt automatiserad och består av varmpressning av mässing och koppar. Företaget kan pressa med upp till 750 tons tryck.

- Vi kan erbjuda helt monteringsfärdiga detaljer genom att vi klarar alla typer av tillskärning, slipning, borrning, gängning, svarvning, fräsning med mera, berättar Ingemar Eriksson i samband med en rundvandring i fabrikslokalen.

Mattsson Metal köper in

4 000 ton mässing och koppar på årsbasis. 250 ton är andelen koppar, resten är mässing.

Priset på mässing ligger på 39 kronor kilot och kopparpriset är 55 kronor.

- 1 000 ton av produktionsmaterialet blir skrot och går tillbaka till leverantören. Det kallas kompensationsköp och eftersom skrotet omvandlas till nya stänger räknas skrotpriset av då vi köper nytt.

Eftersom mässing- och kopparskrot har blivit mycket stöldbegärligt gods, måste företaget lagra detta säkert inom lås och bom.

Mattsson Metal hade från begynnelsen namnet Mora Kranar och då tillverkades, som tidigare nämnts, vattenkranar. Mora Kranar seglade under 1940-talets slut upp som en konkurrent till FM Mattsson. Den senare jätten köpte 1975 Mora Kranar och tillverkningen av vattenkranar upphörde. Från 1985 har det här varit ett renodlat legoföretag, som sedan 2003 står på egna ben sedan FM Mattsson släppt sina ägarintressen och istället bildad koncernen Ostnor AB tillsammans med grannen Mora Armatur.

- Vi fortsätter utvecklas i takt med våra kunders behov. Vi har lång erfarenhet att falla tillbaka på, samtidigt som vi släpper in en ny generation i de ledande befattningarna, summerar Ingemar Eriksson

Då syftar han på Henrik Ryssmats som är kvalitets- och miljöansvarig vid företaget och Magnus Dahlström som är marknadsansvarig.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons