Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många vill äga vindkraft

/
  • Ekonomiskt. Jack Gottlings villa drar 26 000 kWh per år. Med vindkraftverk får han återbäring på det.  Foto: Karolina Lundgren

Annons

Det är Vindkraftkompaniet som drivit igenom projektet och skickat ansökningarna om vindkraftverkanläggningen på Säliträdberget, vid Selens fäbodar, cirka två mil väster om Gesundaberget.

Sollerö Vind är en ideellt arbetande förening som erbjuder att sälja andelar i vindkraftverk. Den bildades den 31 maj i år. Strax efter tillstånden för vindkraftverk i det aktuella området blev godkända. Föreningen har ett samarbete med Leksand Sparbank som erbjuder lån till både föreningen och privatpersoner som vill köpa andel i vindkraftverket. Åtskilliga timmar i veckan jobbar föreningen med projektet och utvecklingen har gått snabbt.

- Jag tror att det går så snabbt för att det ligger rätt i tiden att satsa på miljön nu, säger Bengt Sellner, en av ledamoten.

Åtta vindkraftverk på Säliträdberget med två MegaWatt (MW) per vindkraftverk, (snurra) är planerad att byggas. Det motsvarar cirka 400 hushåll per snurra. Sammanlagt 3200 hushåll.

- Vi vet inte förrän i höst om det blir två eller tre MW per vindkraftsnurra, säger Jack Gottling, ordförande i Sollerö Vind.

Enligt Jack Gottling drivs intresset i första hand av att det bidrar till att motverka den globala uppvärmningen. I andra hand finns ett intresse av lokalt placerade elproducenter. Och sist, men inte minst finns ett ekonomiskt intresse.

Ett vindkraftverk på två MW genererar återbäring på fyra till fem procent av det kapital som du köpt andelar för. Om vindkraftverket har mer MW blir avkastningen större för andelsägaren.

En andel motsvarar 1000 kWh och kostar 5700 kronor plus en administrationsavgift på 200 kronor. Sammanlagt kostar en andel 5900 kronor och vem som helst i Sverige kan köpa. De flesta som köper vill köpa mer än en andel och det är bra. Sollerö Vind behöver sälja 6000 andelar för att finansiera ett vindkraftverk.

- Det blir nog inget problem. Vi har utan aktiv annonsering fått 3000 intresseanmälningar på bara fem dagar, säger Jack Gottling.

Exempel på hur avkastningen fungerar: Jacks villa drar 26 000 kWh per år. Han köper 26 andelar vilket motsvarar 26 000 kWh. Det blir 153 400 kronor. Varje år får han tillbaka fyra procent av det. Baserat på elpriset idag blir det 6136 kronor per år. Eftersom avkastningen ökar i förhållande till elpriset på den rådande marknaden, kommer avkastningen att öka med åren. Ökar det globala oljepriset, ökar det svenska elpriset.

- Med tanke på EU och konkurrenskraften kan jag garantera att elpriserna kommer att öka. Speciellt eftersom Sveriges elpriser är relativt låga i jämförelse med till exempel Tyskland och Danmark, säger Jack Gottling.

Enligt kalkyler idag, beräknar Jack gå runt ekonomiskt efter cirka åtta år. Och eftersom livslängden på ett vindkraftverk är cirka 20 år, blir det en lönsam affär.

I kombination med andelsköp av vindkraftverk, betalar köparen även vanlig elräkning. Där gäller det att ha så bra separata avtal som möjligt med elleverantören.

Mer läsning

Annons