Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Majblomman fyller 100 år

/
  • Giftgrönt. Laila Brottar visar upp årets kollektion av majblomman och uppmanar alla köpsugna att hålla koll efter de giftgröna väskorna alla försäljare är utrustade med.

Annons

"Det är bara en liten enkel idé som jag nu händelsevis kommit fram med".

Så förklarade initiativtagaren Beda Hallberg när hon presenterade sin tanke för 100 år sedan, att genom försäljningen av en liten blomma, då till priset av 10 öre, få in medel att hjälpa barn som drabbats av tuberkulos.

Idag finns cirka 800 majblommeföreningar i Sverige med 15 000 vuxna som jobbar för den goda saken att "barn hjälper barn". Försäljningen ombesörjs som bekant till största delen av skolbarn och målet är att hjälpa barn som har det besvärligt på grund av sjukdom, funktionshinder eller social situation. Del av behållningen går även till Majblommans riksverksamhet gällande forskning eller till Majblommans sommargård på Galtarö.

Laila Brottar är ordförande för Majblomman i Mora och hon berättar att här driver man projekt Noretskolan. Det är ett försök med att låta barn hyra den sportutrustning som behövs, exempelvis skidor för slalom eller längd. Majblomman betalar och menar att ingen ska behöva stanna hemma vid friluftsdagar och liknande. Samma försök drivs även vid Utmelandsskolan.

Skolbarnen som säljer Majblomman får behålla tio procent av försäljningssumman och den behållningen tillfaller klassen som bidrag till skolresa eller annan aktivitet. Klassläraren administrerar.

Den 21 april håller Majblomman i Mora ett manifest på gågatan. Förutom försäljning av Majblomman bjuds det på saft, kaffe och pepparkakor.

Mer läsning

Annons