Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Magnetkameran drog till sig uppmärksamhet

/
  • Rent spel. Sjuksköterskan Lena Andersson ser till att klinikchefen, Preben Falkenlöwe, är bakteriefri innan han får äran att klippa bandet på röntgenavdelningen.
  • Inget fickformat. Här är magnetkameran som nu är högtidligen invigd. På bilden klinikchefen, Preben Falkenlöwe, Siemens representant, Hans Andersson, samt sektionsledaren Mats Yxerius.

Annons

Det här är en pjäs som väger sina modiga 5 500 kilo och därför har det byggts upp ett "kamerastativ" i betong från källarplanet och upp till röntgenkliniken. 13,5 miljoner kronor kostade kameran i inköp och till det kommer kringkostnaderna. Att få kameran på plats har inte varit okomplicerat.

Siemens har stått för leveransen och deras representant, Hans Andersson, berättade att det finns sjukhus som placerat MR-kameran i en separat byggnad i markplanet.

- Det är naturligtvis en bättre och rationellare lösning att ha kameran på plats i röntgenkliniken, betygsatte han.

Klinikchefen, Preben Falkenlöwe, klippte sedan bandet. Det skedde under strikt sterila former, där sköterskan Lena Andersson försedde honom med handskar och gav honom saxen med hjälp av annat redskap.

Med hjälp av magnetkameran kan till exempel ett diskbråck lätt upptäckas. Kameran exponerar kroppens mjukdelar och den åskådliggör vätskor i form av blod, vatten och fett. Röntgenpersonalen berättade att magnetkameran är ett hjälpmedel som varit hett efterlängtat. För patienterna innebär det också att de slipper tröttande resor till, i bästa fall, Falun. Det har hänt att patienter har fått resa till Stockholm för att bli undersökta då Falu lasarett har haft fulltecknat.

Den 3-4 maj har Siemens ett användarmöte för samtliga röntgenkliniker i Sverige som använder företagets MR-kameror. Dess möten sker årligen och i vår står Mora lasarett som värd för den här begivenheten, som har förlagts till Tällberg och som innehåller flera föreläsningar under de två dagarna.

Mer läsning

Annons