Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mågåov och träjkutta räddas åt eftervärlden

/
  • Venjansmål. Karin Wennberg tillsammans med Sus Sven Andersson, Påls Linnea Jonsson och Rut Andersson som hjälpt henne med ord till boken om venjansmålet.

Annons

- Det är på tiden, medan det finns några äldre kvar som man kan få hjälp av, säger Karin.

- Ä kum bort, säger 87-årige Sus Sven Andersson om sin hembygds dialekt, venjansmålet. Sus Sven och Påls Linnea Jonsson, 90 år konstaterar att många av de barn som växer upp i byn talar svenska. Sven och Linnea behärskar i alla fall venjansmålet och de har varit till god hjälp då Karin samlat ord till sin bok, de är också med och berättar på den cd-skiva som följer med boken.

Sven berättar bland annat om då han åkte med häst till Nusnäs för att sälja laggkärl och Linnea talar om då de buförde, for till fäboden vid Buråberget. Skivan innehåller också äldre inspelningar som Karin fått från Institutet för språk och folkminnen i Uppsala.

- Det var rena rama ilskan och avundsjukan, svarar Karin på frågan om varför hon gett ut en ordbok om venjansdialekt.

- Våmhus, Mora och Sollerön har sina ordböcker konstaterade Karin och då tyckte hon att Venjan också borde ha en bok.

Med hjälp av Kenneth Eriksson och Norra Venjans intresseförening fick Karin 100 000 till projektet. Det blev bråttom med att få boken klar inom stipulerad projekttid som var oktober förra året. Det gick inte men Karin fick respit till 15 mars och då var den fina boken klar. Karin berättar lite om Venjans historia, om släkter och soldatnamn. Många av orden i ordlistan görs tydligare genom att sättas in i ett sammanhang, exempelvis bigla, ä watt je bigöl på kaffepanna, det blev en buckla på kaffepannan.

- Tidsbrist har det varit, säger Karin. Hon tror nog att det finns fler dialektord än de som hon fått med i boken och några ord eller uttryck har hon valt att inte ta med. Dritkelling är ett exempel på sådant som hon inte vill ha med i boken.

- Vi säger aldrig någonting klent om någon här, säger Karin.

Karin som är dotter till Per Wennberg och Sol Stina Ivarsson växte upp i Bjurtjärn i Värmland, men de talade venjansmål hemma och hon tillbringade mycket tid i Venjan då hon växte upp.

- Jag har gettat i Norrgårdsäl tillsammans med farmor Karin. Vi var ute hela dagen med korna.

Nu bor Karin i Mora. I måndags besökte hon Venjan och visade boken för Sus Sven och Påls Linnea.

- Kanon att de finns, de är rariteter för venjansmålet, tycker Karin.

Mer läsning

Annons