Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maarit Nevalainen tänder två ljus för Finland

Den 6 december är det Finlands nationaldag och då landet i år firar 100 år av självständighet är firandet större än normalt.
Det gäller även Maarit Nevalainen från Mora som först på senare tid lyckats få reda på sin släkts historia.
– Att känna till sina rötter är viktigt, säger hon.

Annons

När Maarit Nevalainen kom till Sverige och Mora i början av 2000-talet visst hon inte särskilt mycket om sin egen släkts bakgrund. Efter en tids släktforskning vet hon dock mer, och det hon fått reda på var inte särskilt muntra historier.

– Jag har fått veta att min morfar och hans bror stupade i kriget, bägge bara drygt 20 år gamla, och lämnade mormor, som dessutom var gravid med min mor, ensam. Samtidigt stupade även dessa pojkars pappa så min gammelmormor förlorade både sin maken och två söner i kriget, berättar Maarit.

– Det var naturligtvis ett hårt slag för mormor som knappt hade mat för dagen. Hon blev väldigt trött och sorgsen och till sist tvingades hon adoptera bort min mor.

Maarits släktforskning har dock lett längre tillbaka i tiden och till en adelssläkt vid namn von Jordan bördig från Pommern i nuvarande norra Tyskland.

– Det visade sig vara lite av en "skandalsläkt" där en av männen blev mördad då han ertappats med dubbelgifte, sådant kunde ju vara känsligt på den tiden, men i dag känns det istället både spännande och lite roligt.

Maarit har också fått veta att många av männen i hennes släkt ofta gick sin egen väg.

– Många av dem var soldater i någon form och man man gjorde lite som man själv tyckte, vad andra ansåg brydde man sig inte så mycket om.

För Maarits del är Finlands nationaldag en stor händelse.

– Det var då Finland förklarade sig självständigt gentemot Ryssland och det är något alla finländare hyllar. Det är en tradition att man kl 18 på nationaldagen tänder två ljus och placerar dem i fönstret som ett minne över alla de som stupade under kriget. Så klart ska jag hylla deras minne på samma sätt, förklarar Maarit som trivs bra i Mora.

– Sverige är lite av ett paradis och i Mora har jag trivts bra ända från början. Men även om jag känner mig mer svensk än finsk numera så är det ändå skönt och viktigt att ha fått veta mer om mina egna släktrötter, avslutar hon.

Den 6 december firar Finland 100 år som fri stat och det firar Maarit Nevalainen med att tända två traditionsenliga ljus.

Mer läsning

Annons