Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Livat på Bjäkenbackens skola när eleverna samlade in pengar till UNICEF

Det var minst sagt livat i och omkring Bjäkenbackens skola när eleverna för fjärde året i rad anordnade den så kallade FN-dagen. Målet var att dra in mer än 22 000 kronor till föräldralösa barn i Malawi.

Annons

Det var farligt att besöka Bjäkenbackens skola när de arrangerade Öppet hus i samband med FN-dagen som ägde rum i veckan som varit.

– Eller tiokronorskvällen som vi brukar kalla det, skämtar lärare Ola Mopers, bortsett från att det inte var ett skämt och snart började mynten och sedlarna i dina fickor hamna i diverse bössor som fanns utspridda över skolans område.

Det var svårt att låta bli att gräva efter pengar när elever från förskolan upp till årskurs sex insisterade och kastade menande blickar på insamlingsbössorna.

Astrid förbereder sig inför en kommande dansuppvisning.

Ester, Alice, Linnea, Noel och Viktor tillverkade torrtuvor som de sålde för tio kronor inne i textilslöjdssalen.

Men det hela började egentligen för fyra år sedan när eleverna på eget initiativ ville uppmärksamma FN-dagen genom att anordna denna sammankomst på skolan.

Pengarna de samlar in går sedan till UNICEF och i år går pengarna specifikt till föräldralösa barn i Malawi. Även detta ändamål har eleverna själva röstat fram i klasserna.

På skolområdet erbjöds bland annat loppis, utställningar, underhållning, lotterier och tipspromenader. Likaså sålde man olika former av förtäringar.

Ola Mopers, lärare, berättar att eleverna växer när de får ökat ansvar.

Emilia och Andrea berättade att pengarna de samlar in går till UNICEF.

Ungefär 220 elever är med och anordnar denna kväll och de tar också hand om de olika stationerna och bjuder på underhållningen.

Vi ser också att eleverna växer när de får ökar ansvar och får påverka. Det är roligt att se.

– De lär sig ta ansvar och organisera och strukturera upp en sådan här kväll. Det kräver en del, helt klart. Vi ser också att eleverna växer när de får ökat ansvar och får påverka. Det är roligt att se, berättar Ola Mopers.

Varje klass fick i idrottssalen visa vad de lärt sig under deras musiklektioner. Ett populärt inslag och kön ringlade lång inför varje framträdande.

Eleverna i årskurs tre dansade line-dance till Billy Ray Cyrus. I mitten närmast kameran ser man Astrid.

Engla och Meja, årskurs fyra, spelade gitarr medan resten av klassen sjöng i bakgrunden.

– Eleverna är extra taggade för det här. Självfallet har några svårt att stå inför publik men då hjälps vi åt och pushar varandra. Känslan ska vara att alla behövs, säger Jesper Hallberg, musiklärare.

Han menar att en stor vinst med kvällen är att man stärker gemenskapen med föräldrarna.

– De ska få ta del av undervisningen. Det är kul att hela familjen kommer med syskon, morföräldrar och farföräldrar. Det binder ihop familjen.

Ida och Elin dansade inför publik.

Jesper Hallberg är musik- och danslärare på skolan.
Målet är att slå fjolåret då vi fick in 22 000 kronor.

Vid lunchtid på torsdagen hade man inte räknat in pengarna ännu men man gissar på att det kommer landa någonstans mellan tjugo- och trettiotusenkronor.

– Målet är att slå fjolåret då vi fick in 22 000 kronor, avslutar Ola Mopers.

Mer läsning

Annons