Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Linus och Lydia kransmas och kranskulla 2017

Lyckliga och mycket stolta presenterades ambassadörerna för Vasaloppet Vasaloppets ledning under torsdagen.
Kranskullan Lydia Sundin och kransmasen Linus Rapp var mycket glada och stolta att få uppdraget.

Annons

En 93-årig tradition omgärdad av mycket magi och hemlighetsmakeri är utnämna och presentera kranskullan och kransmasen.

– Det här är en av höjdpunkterna under Vasaloppet. Det är ett fantastiskt uppdrag. Det är en lång tradition, det finns en stark kraft i detta. Linus och Lydia är fantastiska representanter, ambassadörer och ansiktet utåt för Vasaloppet, sa Vasaloppets vd Eva-Lena Frick under presentationen av kransmasen och kranskullan på Café Zorn.

Strålande glada mötte Lydia Sundin och Linus Rapp Vasaloppets ledning. Båda representerar IFK Mora.

– Det känns fantastiskt bra. Det är en sådan ära, jag förstod inte först att jag fått uppdraget. För mig är detta något av en dröm, jättehäftigt, sa Lydia.

Lydia är 22 år, bor i Mora arbetar, som personlig assistent och på ett HVB-hem för ensamkommande flyktingbarn. Hon är friidrottare, främst i diskus. Lydia har bland annat en fjärdeplacering i friidrotts SM och hon drömmer om OS.

– Vad jag vet är Lydia den första diskuskastaren, som utsetts till kranskulla, sa Bo Johansson, tävlingsledare för Vasaloppet. Han läste också upp motiveringen.

– Årets kranskulla är en geniun urkraft från Mora och ett föredöme bland unga idrottare. Hon har i alla lägen fullt fokus på den uppgift hon tar sig för och har under många år varit en naturlig del av Vasaloppsorganisationen, sa Bo Johansson.

Lydia är aktiv inom IFK Mora och arbetar som funktionär under Vasaloppsveckan.

Linus Rapp är 24 år, bor i Falun och studerar till högskoleingenjör i byggteknik. Han orienterar och skidorienterar, är med i A-landslaget. Linus har bland annat tagit SM-guld i stafett och brons i stafett på seniornivå i militär-VM.

Han är mycket ute i skogen, tycker om att laga mat och flickvännen är förra årets kranskulla Hanna Eriksson.

En ära och en dröm har gått i uppfyllelse.

– Att få vara kransmas är en enorm ära, som jag drömt om i många år. Att få uppdraget, att vara Vasaloppets ansikte utåt är jätteroligt. Detta är ett så stort och viktigt arrangemang för hela bygden, säger Linus.

Han har också engagerad i Vasaloppet, bland annat som speaker.

– Det roligaste blir att möten och alla upplevelser och att jobba med Lydia, sa Linus. Kransmasen och kranskullan kände inte varandra tidigare, men vet redan att de kommer att jobba bra tillsammans.

– De kommer att ha en hel del jobb nästa år, sa Eva-Lena Frick.

Vasaloppets sportchef Tommy Höglund uppmanade Linus och Lydia att ladda, som om de skulle åka Vasaloppet. Det behövs kraft att axla ansvaret.

– I en föränderlig värld där allt händer så snabbt är den här traditionen i Mora helt ovärderlig, sa Bo Johansson.

– Det är viktigt att traditionen bibehålls. Vissa saker ska bara finnas kvar, sa Eva-Lena Frick.

Tävlingsledare Maria Gustafsson läste upp motiveringen till varför Linus utsetts till 2017 års kransmas.

– Linus har ett brinnande intresse för idrotten. Han har sedan ungdomen varit aktiv inom IFK Mora. Linus personliga egenskaper lämpar sig för rollen som kransmas och han kommer att bli en utmärkt ambassadör för Vasaloppet, sa Maria Gustafsson och passade på att uppmana Linus och Lydia att njuta av tiden. Detta sagt av en av Vasaloppets tidigare kranskullor.

Eva-Lena Frick, Maria Gustafsson, Tommy Höglund, Johan Eriksson och Bo Johansson, glada representanter från Vasaloppets ledning och tävlingsledning över torsdagens presentation av kranskulla och kransmas.

Mer läsning