Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länsrätten ger Vasaloppet rätt

Annons

- Ett skönt beslut. Vi har hela tiden visat att vi har rent mjöl i påsen, säger Sven von Holst, ordförande i Vasaloppets Marknads AB (VMAB).

Bolaget redovisade inte intäkter motsvarande 5,6 miljoner kronor för åren 2002 och 2003. Skatteverket gjorde därför en skönstaxering, ett beslut VMAB överklagade.

VMAB bildades av IFK Mora idrottsallians och Sälens IF för att utveckla Vasaloppets sponsorstruktur. En struktur som tidigare riktat sig direkt mot arrangörsföreningarna med varor och tjänster som varit nödvändiga för att genomföra Vasaloppsveckans tävlingar.

VMAB fick också samtliga reklamrättigheter förenade med Vasaloppsveckan. Intäkter, varor och tjänster från reklam och sponsorer fördelades på föreningarna från VMAB, som inte redovisade summorna till skatteverket.

Skatteverket ansåg att VMAB:s intäkter var skattepliktiga. Under den rättsliga diskussionen har VMAB hävdat att om skatt ska betalas, så ska bolaget i logikens tecken få dra av kostnader för inkomsternas förvärvande.

Länsrätten gick på bolagets linje, vilket innebär att skattekraven undanröjs. MVAB tillerkänns också 300 000 kronor för att kunna betala juridiska ombud.

Sven von Holst vågar dock inte tro att ärendet är slutligt avgjort i och med länsrättens dom.

- Parterna har två månader på sig att överklaga, och jag vet inte hur det blir.

Domen kan innebära ett rejält tillskott i MVAB:s kassa.

- Vi har betalat in fyra miljoner kronor och påfört dem resultatet. Det skulle vara mycket positivt om vi fick pengarna tillbaka, säger Sven von Holst.

Mer läsning

Annons