Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: Dra inte frågan om ersättningen för Strandens skola i långbänk

/

Annons

Många undrar vad som kommer att hända med området för tidigare Strandens skola – en stor yta som har ett strategiskt läge mitt i centrala Mora, en yta som morabor och besökare i dag ser som outnyttjad.

En lång lista av intressenter vill sannolikt vara med i en diskussion om vad som ska hända på platsen; Mora Kommun, Trafikverket, Vasaloppet, byggbolag och den lokala idrotten.

Våra politiker och tjänstemän sliter sitt hår för att få till en optimal lösning för genomfartstarfiken och samtidigt bäst använda de värdefulla kvadratmetrarna.

Som vi vet är trafiksituationen i centrala Mora omdiskuterad och här finns en chans att förbättra trafikflödet.

En breddning av vägen samt en stor rondell, som fördelar trafiken i alla riktningar, skulle kunna bli en del av lösningen.

Ska ett bostadsområde växa upp? Eller blir det en aktivitetsyta som många intressenter kan använda? Det är brist på bostäder i Mora och ytan är attraktiv för nybyggnation.

Står våra politiker emot trycket från penningstarka byggintressenter?

Vasaloppets vinter- och sommarvecka har i dag mycket stor betydelse för hundratusentals motionsintresserade i Sverige.

Det ekonomiska värdet för Mora och bygden är stort och de sekundära effekterna är betydelsefulla året runt.

Enbart dessa två veckor ger bygden ett tillskott i mångmiljonklassen.

Den världsberömda målportalen och statyn av Gustav Vasa är omöjliga att flytta ur historiska och idrottsliga perspektiv. Detta konstaterande styr vad området kan användas till i framtiden.

Ser de inblandande parterna en framtid med permanenta lokaler som anpassas till Vasaloppets behov och som kan nyttjas till andra aktiviteter övriga delar av året?

Eller är framtiden fortfarande tältlösningar och andra byggnationer?

Till och från under de senaste åren har röster höjts från idrotten om nya arenor för innebandy och ishockey.

Finns det en möjlighet att en ny innebandyarena kan kombineras med lämpliga lokaler för Vasaloppsveckorna?

För ishockeyns framtida önskemål är nog en nybyggnation mer lämplig på ett område med större närliggande parkeringsytor.

Jag förstår att en lösning där alla blir nöjda inte är lätt att uppnå. Här krävs ett brett samarbete som i möjligast mån ska gynna alla då området är av intresse för många.

I samband med att Mora kommun valde att avveckla Strandens skola beslutade man att spara det äldsta huset som i dag är ungdomens eget kulturhus.

"Rosa huset" har blivit en uppskattad och viktig samlingsplats för unga. Här ska Mora kommun ha en stor eloge för sitt kloka beslut att satsa på ortens ungdom med ett kulturellt intresse.

De miljoner som kommunen satsade utökades med pengar från Canskören när de vann det populära TV-programmet "Körslaget" 2009.

Politiker i Mora – se möjligheter i stället för hinder!

Rosa huset var ett klokt beslut, agera med samma vilja och kraft.

Dra inte frågan i långbänk till nästa val.

Mer läsning

Annons