Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kritik mot vård av döende

Annons

I sin anmälan kritiserar kvinnan boendet för att de inte tillkallat läkare då makens tillstånd försämrades. Hon berättar för tidningen att maken timmarna innan sin död hade andningsproblem som berodde på slembildning, men att personalen inte såg det som nödvändigt att tillkalla ambulans. Mannen ska heller inte ha fått någon syrgas eftersom detta inte fanns på boendet. Enhetschefen på boendet säger att syrgas inte finns eftersom det måste ordineras av läkare.

- Jag vet inte vad Mora kommun har för rekommendationer. Generellt sett brukar man inte ha syrgas, säger enhetschefen.

Efter mannens död utfärdade Mora Vårdcentral och Mora Lasarett ett läkarbestyrkt dödsbevis där det stod att dödsorsaken var "Långt framskriden demenssjukdom". Kvinnan trodde dock inte på dödsbeviset. Hon bad om en obduktion där det visade sig att den egentliga dödsorsaken var "Hjärtsvikt med lungödem" som i sin tur berodde på lunginflammation orsakat av demens. Kvinnan berättar för tidningen att läkaren på boendet inte ville att mannen skulle obduceras, och att hon var tvungen att tjata till sig detta.

Kvinnan berättar även att maken inte fick någon näringsvätska under sin tid på boendet, trots att han tappade aptiten och minskade i vikt. Hon ska uttryckligen ha bett om näringsvätska, men nekats detta utan förklaring. I sin anmälan skriver kvinnan att hon velat tala med en läkare, men att detta inte beviljats. Enhetschefen kan inte förklara varför kvinnan upplevt det som svårt att komma i kontakt med läkaren.

- Vi brukar tillmötesgå sådana önskemål, säger enhetschefen.

Enhetschefen berättar att vårdtagarna vägs med jämna mellanrum för att eventuella viktminskningar ska kunna uppmärksammas. Chefen vill dock inte uttala sig i det enskilda fallet.

- Jag har inte kompetens att uttala mig medicinskt, säger enhetschefen.

I sin anmälan skriver kvinnan att hon försökt få större insikt i makens vätskeintag genom en lista där personalen kunde förteckna vad maken drack. Listan ska dock ha tagits bort med förklaringen att den stressade personalen. Kvinnan berättar att hon aldrig fick någon klarhet i vem som tagit bort listan, eftersom personalen pekade på sjuksköterskan, som i sin tur inte ville kännas vid att listan flyttats. Kvinnan är besviken, eftersom hon upplever att hon själv fick ta ett för stort ansvar över sin makes vistelse på boendet.

Mer läsning

Annons