Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Koppången ny nationalpark

/
  • Renbetesmark. Jörgen Jonsson som är ordförande i Idre sameby diskuterar Rogen-Juttuslättsområdet med Johan Bodegård från Naturvårdsverket och Stig-Åe Svensson, Länsstyrelsen.
  • Nationalpark. Norr och öster om Grövelsjön ligger Rogen-Juttuslätten.
  • Lättillgängligt. Riksvägen går genom Koppången.
  • Koppången. Ett myrmarks och skogsområde norr om Orsa som kan bli nationalpark.

Annons

- Först till kvarn-principen kommer nog att gälla, sa Johan Bodegård då han presenterade Naturvårdsverkets nationalparksplan i torsdags. Enligt Johan är det lokala engagemanget viktigt om nya nationalparker ska bildas.

- Finns ett starkt lokalt motstånd blir det ingenting.

I Dalarna finns sedan tidigare nationalparker i Färnebofjärden och vid Fulufjället. Hamra nationalpark får väl delvis räknas till Dalarna då den ligger på Orsa finnmark fast den tillhör Ljusdals kommun. Naturvårdsverket vill utöka Hamra med bland annat Svartådalen och Svartåmyran.

Koppången är redan skyddat som naturreservat. Om Koppången blir nationalpark får området högre status och då kommer förmodligen också antalet besökare att bli fler, något som visade sig då Fulufjället blev nationalpark 2002. Där ökade besökarna med 40 procent, ännu högre procentsiffra blev det för utländska gäster.

- Detta kan ge underlag för små lokala entreprenörers verksamhet, säger Stig-Åke Svensson på Länsstyrelsen.

Nationalparkerna ska ha speciella entréer med naturrum där besökarna erbjuds information om parkernas karaktär och sevärdheter.

Koppången som blivit riksbekant genom spelmannen Perra Moraeus låt är ett myrkomplex med naturskog cirka tre mil norr om Orsa. Området är populärt bland skidåkare, speciellt då det är skare på vårvintern.

- Det var mycket diskussioner om jakt då vi gjorde reservat av Koppången, berättar Stig-Åke Svensson. Nu är det tillåtet att jaga älg där och så görs försök med skogsfågeljakt. Jägarna är med i försöket och räknar bestånden av skogsfåglar.

Rogen- Juttuslätten som omfattar cirka 100 000 ha är avsatt som naturresevat. Rogen karakteriseras av moränryggar i ett sjölandslap medan Juttuslätten består av hedmarksliknande glesa skogar.

- Området används för renskötsel, jakt, fiske och friluftsliv, skriver Naturvårdsverket.

- Vi har merparten av våra naturbeten i området, förklarade Jörgen Jonsson som är ordförande i Idre sameby då han träffade Johan Bodegård och Stig-Åke Svensson i torsdags. Jörgen är angelägen om att samernas möjligheter att bruka land och vatten tillvaratas om det blir en nationalpark av Rogenområdet och Juttuslätten.

- Naturvärdena är intimt förknippade med renbeten, säger Stig-Åke Svensson.

Jörgen är lite orolig för att det ska bli problem om nationalparken drar till sig alltför många turister till områden där renarna betar.

- Det här är sådant som vi får diskutera i lokala grupper, svarade Stig-Åke.

Johan Bodegård förklarar att de områden som är aktuella som nationalparker representerar unika svenska landskapstyper, de ska vara minst 1 000 hektar stora, ha en natur med ursprunglig karaktär och vara storslagna eller särpräglade. De ska kunna utnyttjas för forskning, friluftsliv och turism.

- Men lokalt intresse är ändå en av de viktigaste grunderna, säger Johan Bodegård om de blivande nationalparkerna.

Fakta: Nationalparker

Yellowstone nationalpark i USA bildades på 1870-talet.

Sverige var först i Europa då nio nationalparker bildades 1909, bland andra den stora fjällparken Sarek men också lilla Hamra på Orsa finnmark.

I dag finns 28 nationalparker i Sverige. Naturvårdsverket föreslår att några av dem ska utvidgas samt att 13 nya parker bildas, bland annat för att skydda våtmarker och marina miljöer.

Om Vindelfjällens naturreservat görs om till nationalpark blir det Europas största med en omfattning på 540 000 ha.

- Att bli nationalpark är den finaste utmärkelse ett område kan få, säger Björn Risinger på Naturvårdsverket.

Mer läsning

Annons