Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommundirektören - mästare på personlig utveckling

/
  • Gulkär. Tord Karlssons favoritfärg är gul.

Annons

Han är mannen som har provat på det mesta, både yrkesmässigt och geografiskt. Tord Karlsson började sin karriär inom försvaret. Där handlade det mesta om krigsflygplan och han flög själv ända till år 2000. Han hann avverka en rad chefbefattningar inom Försvarsmakten innan han gick vidare.

- Jag saknar flygningen varje dag. Det är som en slags meditation - att vara totalt uppslukad av nuet. Men var sak har sin tid och jag har andra sätt att meditera nu.

I början av 1980-talet hände något som fick Tord Karlsson att börja fundera.

- Min bror, som var stridspilot, gick bort. Det fick mig att börja tänka över min tillvaro. Jag började ompröva mycket, bland annat så gick jag ur svenska kyrkan. Jag sökte efter en religion som bättre stämde överens med mina ideal. 1997 blev jag katolik.

Under kommande år fick Tord Karlsson också upp ögonen för personlig utveckling.

- Jag gick en omtumlande serie utbildningar. Den längsta kursen, på ett halvår, var sådan att jag tvingades ta ställning till mitt eget handlande och ompröva det mesta i mitt liv. Jag kunde inte längre fly från mig själv, vilket jag upptäckte att jag hade gjort hela mitt liv.

- Hade jag vetat vad det skulle leda till hade jag nog aldrig vågat hoppa på kursen. Men det var nog ingen slump att jag gick den. Jag behövde kliva ur de sammanhang som jag egentligen inte skulle vara i.

Här tog Tord Karlssons liv en stor vändning. Han skiljde sig - mot katolicismens regler. I dag är han lyckligt omgift. I samma veva lämnade han också försvarsmakten.

- Jag insåg hur mycket jag hade fått lära mig - nu var det dags för mig att ge tillbaka. Jag ville jobba inom offentlig sektor med antingen utbildning eller inom sjukvården.

Det blev en kort tur som biträdande sjukhusdirektör på Karolinska universitetssjukhuset, men när tjänsten försvann efter drygt två år blev det ingen förlängning inom Stockholms läns landsting.

Turen kom istället till kommunal verksamhet. Tord Karlsson som har hunnit med att bo i Uppsala, Ängelholm, Ljungbyhed, USA, Östersund, Luleå och Stockholm valde att bli mas.

Vad är speciellt med Mora?

- Det är en väldigt kreativ ort. 1800 företag, det måste vara en illustration på kreativitet och den känns här.

Tord Karlsson var skolchef i drygt tre år. Övertid. Sedan 1984 har han annars inte behållt samma jobb i mer än två och ett halvt år.

Behöver kommunen därför söka efter en ny kommunchef om tre år?

- Inte om tre år, tror jag, men kanske om fem. Det är jättesvårt att säga. Det beror mycket på i vilken utvecklingsfas kommunen befinner sig i då. Om mitt jobb bara handlar om att upprepa samma saker som jag gjort en gång tidigare. Då kommer jag att ha svårt att hålla motivationen uppe.

Är du en karriärjägare?

- Nej, då hade jag aldrig slutat inom försvaret. Däremot vill jag ha någon form av utveckling. Jag behöver tänja lite på mig själv.

Personlig utveckling är något som Tord Karlsson ägnar sig åt dagligen.

- Har man väl börjat kommer man aldrig att sluta. Jag gör en övning om dagen.

Mer läsning

Annons