Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommun gör fastighetsaffärer för nära sex miljoner kronor

Utan någon debatt beslutade kommunfullmäktige i Mora att genomföra två fastighetsaffärer för totalt nära sex miljoner kronor.
– Vi är mycket nöjda med affärerna, säger kommunalråd Anna Hed (C).

Annons

Den ena av fastighetsaffärerna är mark i utkanten av Kråkbergs by. Köpet omfattar totalt 30 hektar mark och då ingår ett skogsskifte i väster om Läde.

– Affären ger oss möjlighet att exploatera området där vi sedan tidigare har två markområden. Totalt omfattar hela området, nära Orsasjön cirka 100 hektar mark.

Mora kommun betalade 4, 550 000 kronor för cirka 30 hektar mark i Kråkberg. De två övriga markområdena köpte kommunen tidigare.

– Det är viktigt för oss att planera för framtida behov av mark. Kommunen måste ha bostadsmark i reserv, som kan ingå i den nya fördjupade översiktsplanen. Detta är ett strategiskt mycket viktigt köp, säger Anna Hed.

Kommunalråd Anna Hed, (C) och kommundirektör Peter Karlsson är mycket nöjda med fastighetsaffärerna.

Kråkbergs by kommer att utvidgas, men det nya området kommer inte att synas från den ursprungliga byn.

– Det nya framtida området kommer inte att synas från byn och dessutom är vi måna om att bevara den befintliga bymiljön. Vi vill ha en blandad bebyggelse i området där det nu är mest skog. Att området öppnas gör också att utsikten över Orsasjön bli mer öppen, säger kommunalrådet.

Markreserv för nytt bostadsområde i Mora.

Den andra fastighetsaffären kommunfullmäktige beslutat att genomföra är en skogsfastighet i Venjan, Stutt. Affären omfattar 1,250 000 kronor.

– Marken i Venjan är även den oerhört viktig för kommunen. Här handlar det om krisberedskap. På fastigheten ligger en vattentäkt, som kan försörja hela Mora om det skulle behövas, säger Peter Karlsson och Anna Hed.

– På fastigheten i Venjan, Stutt, finns en en underjordisk älv. Vi har gjort geologiska undersökningar och provborrat där och det har visat att vattnet har rätt kvalitet och rätt mängd för att vara en reservvattentäkt för Mora, säger Göran Svensson, vd Nodava, norra Dalarnas vatten och avfall.

När marken var till salu valde Mora kommun att reagera snabbt och köpa marken för att säkerställa vattenförsörjningen i kommunen även i framtiden.

Mer läsning