Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klart för byggstart på Prästholmen

Annons

Investeringarna för ett komplett frysspår, eller Frozen Track som det officiella namnet är, har beräknats till cirka 21 miljoner kronor, varav externa företag ska gå in med 15-16 miljoner kronor är det tänkt. De här investeringarna ligger utanför de 13 miljoner kronor som inledningsvis nämndes och som dels gäller en utbyggnad av tennishallen och vidare en ny bro över Hemulån, från Dalagatan och över till campingområdet på Prästholmen. Båda projekten ska vara färdigbyggda till Vasaloppet 2008.

Utbyggnaden av tennishallen omfattar 280 kvadratmeter ny lokalyta som ska erbjuda utrymmen för dusch och omklädning. Kostnaden är beräknad till 8 miljoner kronor. Entreprenör blir byggföretaget Peab och enligt Mats Jansson vid kommunens tekniska förvaltning kommer byggstart att ske så fort som möjligt. Avsikten är att utbyggnaden av tennishallen tillsammans med redan befintliga anläggningar på Prästholmen ska klara vasaloppets hela behov av dusch- och omklädning. Övrig tid på året ska den tjänstgöra som serviceutrymmen för campingplatsen.

För att smidigt frakta trötta och frusna vasaloppsåkare till Prästholmen kommer den nya bron att få en bärighet som tål fullastade bussar. Avsikten är dock inte att bron ska erbjuda permanent fordonstrafik. Det här gäller endast under vasaloppsarrangemangen samt om behov skulle föreligga om alternativa transportvägar vid exempelvis större olyckor.

Bron kommer att byggas i en träkonstruktion och entreprenör blir NCC. Kostnaden ligger på 4,5 miljoner kronor enligt gatuchefen Magnus Birkeholm.

För att återgå till frysspåret meddelar Jan Lund, styrelseordförande i Frozen Track, att entreprenör för utbyggnaden ännu inte antagits.

- Vi måste komplettera de anbud som kommit in med en banprofil och vi kommer att diskutera detta vid ett möte med näringslivskontorets personal den 9 augusti. Det här ändrar förutsättningarna i upphandlingen, säger han.

Tillägger att de här omständigheterna tillsammans med arkeologiska utgrävningar som görs försenar projektet så att inga kylslingor kommer att grävas ner i år.

- Dock kommer det att finnas ett skidspår i oktober så som utlovats. Det ordnar vi med hjälp av konstgjord snö som vi lagrat. Avsikten är att både oktobersprinten och en skidskyttetävling kommer att arrangeras på Prästholmen med hjälp av det som så småningom ska bli Frozen Track, hälsar Jan Lund.

Mer läsning

Annons