Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jordägarna skickade olagliga fakturor

Annons

Enligt jordägarna ordförande Stig Bråmer har ett 50-tal fakturor på 600 kronor vardera skickats ut. Fakturorna avser, enligt jordägarna, förvaltningen av Tallfrövägen på Sollerön. Pengarna ska, enligt jordägarna, användas för att underhålla vägen.

De flesta betalade räkningen, med rubriken "stugavgift" utan att protestera. Tre stugägare vägrade och menade att fakturan var olaglig.

Jordägarna stämde en av de tre, som vägrat betala, i Mora tingsrätt och hävdade att fordringarna, som debiterats, avsåg slitageersättning, enligt anläggningslagen. Beslutet om avgiften hade fattats på en årsstämma, påpekade jordägarnas företrädare.

Stugägaren, som vägrade betala, hävdade att jordägarföreningen inte ska sköta löpande underhåll på vägen, utan endast förvalta vissa markområden. Han hävdade också att anläggningslagen inte var tillämplig.

Tingsrätten gav stugägaren rätt och påpekade att en sådan avgift, som jordägarna fakturerat, inte kan debiteras med ett beslut av föreningen. Det är lantmäterimyndigheten som handlägger en anläggningsförrättning och fördelar så kallade andelstal, vilka reglerar vilka avgifter fastighetsägarna ska betala.

När det gäller Sollerö jordägare har ingen lantmäteriförrättning genomförts beträffande vägrätten, vilket innebär att vägsamfälligheten saknar juridisk rätt att debitera avgift.

Stig Bråmer berättar att kostnader och intäkter för vägunderhållet redovisas under ett vägkonto i jordägarnas bokföring.

Jordägarna har valt att inte överklaga tingsrättens beslut.

- Har vi gjort fel får vi rätta oss efter tingsrättens beslut, säger Stig Bråmer.

Kommer ni att betala tillbaka pengarna?

- Om någon kräver pengar tillbaka betalar vi tillbaka.

Mer läsning

Annons