Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jonas Bauer ny vd för Vasaloppet

/

Annons

I ett par år har det varit klart att Vasaloppets högsta ledning måste bytas ut på grund av att ett par trotjänare avgår med avtalspension.

Tommy Höglund har tagit över en del av Rolf Hammars arbetsuppgifter. Nu efterträder Jonas Bauer Mats Budh på vd-stolen och blir därmed högsta operativa chef inom Vasaloppsorganisationen.

Sven von Holst, ordförande i Vasaloppets Marknads AB, berättade att det gjorts ett omfattande rekryteringsarbete, bland annat med hjälp av konsulter.

– Vi har ställt väldigt höga krav på stark ledarskapsförmåga och internationell erfarenhet. Vi kom ganska tidigt fram till att Jonas skulle bli vår vd. Jonas är komplett, förklarade en nöjd Sven von Holst vid måndagens presskonferens.

Jonas Bauer har både internationell erfarenhet och ledarskapserfarenhet. Efter studier jobbade han hos ett franskt livsmedelsbolag. De fyra senaste åren har han varit vd och delägare i en reklambyrå i Stockholm med 45 anställa och med en omsättning på 54 miljoner kronor.

– Jag kommer att vara delägare och jobba kvar som styrelseordförande för reklambyrån, deklarerade Jonas.

Familjen är än så länge bosatt på Lidingö. 1 oktober börjar Jonas sitt nya jobb. Hustrun Anna, som är säljchef på Finnair, och barnen, flyttar till Mora senast till årsskiftet.

För Jonas blir det ett kärt återseende.

– Jag hade mitt första jobb i Mora, halvtid på Simplus. Det var på den tiden vi blandade ormsalvan för hand och packade med tesked på burk. Järngänget var det kul att vara med i.

Han har en gedigen idrottsbakgrund, landslagsåkare i skidorientering med världscupseger, VM-stafettsilver och flera SM-guld. Han ingick i Domnarvets längdåkningsteam i nästan tio år. 1993 slutade han sin aktiva karriär och satsade på det civila.

Det här med Indiana Jones, skådespelaren Harrison Ford, hur hänger det ihop?

– Jag studerade vid Montana state university och hade en bekant som kände Harrison Ford. Harrison ville lära sig åka skidor. Han köpte utrustning och en snöskoter och körde upp ett 10 kilometer långt spår på tomten. Där tränade vi.

Jonas känner Vasaloppet ganska väl, både som elitåkare och "köhasare".

– 1993 var jag här med ett franskt team. Vi startade i tionde ledet och åkte in på 10.45. Det var kul att uppleva Vasaloppet ur elitperspektiv, att åka i kön gav ett helt annat perspektiv kan jag säga.

I flera år har Jonas skrivit texter i Vasaloppets egen tidning Vasalöparen.

– Det känns bra att jag haft regelbundna kontakter med flera inom Vasaloppet.

Som vd får han tillfälle att odla kontakter med både lokala funktionärer och storsponsorer.

– Vasaloppet har en bra organisation och en unik produkt. Jag vill öka fokus på förpackning och kommunikation och dra större nytta av det starka varumärket Vasaloppet.

Mer läsning

Annons