Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jo, vi är många som vill att Moras BB öppnar igen

Under internationella kvinnodagen sa landstingsrådet Elin Norén att det inte finns några stora krav på att öppna Moras BB igen. Men det finns det visst, skriver Birgitta Sacrédeus, Kristdemokraterna

Annons

Socialminister Gabriel Wikström (S) har bjudit in några landsting - däribland Dalarna - att ha en dialog kring förlossningsvården i Sverige den 28 mars. Då är det viktigt att länets kvinnor, och män, berättar för landstingsrådet Elin Norén (S) hur de upplever BB-verksamheten i länet.

I gårdagens tidning säger landstingsrådet ovan från Smedjebacken: Att det inte finns några stora krav från befolkningen i norra länsdelen på att Mora BB ska öppnas igen. Detta stämmer inte! Under åren har många krafter i samhället engagerat sig i BB-frågan i norr - allt ifrån Facebooksidor till ideella krafter som till exempel Svenska kyrkan. Dock har man inte ockuperat Mora lasarett, vilket man gjort i Sollefteå på grund av stängningen av BB.

Det är upprörande att läsa Elin Noréns uttalande i tidningen att hon bedömer att det inte finns tillräckligt stort intresse av att arbeta i Mora inom förlossningsvården och BB. Landstinget Dalarna har fullt av stafettläkare, flera gynekologer fanns på plats just som stafetter innan stängningen av Mora BB 2009. Barnmorskorna var fullbemannade. Sedan spreds de likt vinden när BB-avdelningen stängdes.

Födelsetalen har ökat med ca 500 barn, vilket är glädjande, men hur ska dessa familjer tas om hand? Kvinnor och män i länet behöver åka flera mil med födslovärkar och oro för att föda i bilen. Det ärinte värdigt! Inte ens den nyinköpta helikoptern är en hjälp vid dessa svåra -ibland akuta och livsavgörande- lägen eftersom den är för liten.

Hur många manifestationer som "Ingen mer nedläggning av förlossningsvård" eller dylikt krävs för att förstå att det finns ett tryck för att öppna förlossningsavdelningar i Mora igen för familjers skull? Eller ska de blivande föräldrarna utbilda sig i förlossningsvård i bil?

Birgitta Sacrédeus,

oppositionsråd (KD)

Texten har korrigerats

FÖRTYDLIGANDE: Från början stod det i texten att landstingsråd Elin Norén hade sagt att det inte fanns några krav från befolkningen på att Moras BB skulle öppna igen. Korrekt är Elin Norén sa att hon upplever att det inte finns krav från större delen av befolkningen på att Moras BB ska öppna igen. Det stod även att hon sagt att det inte fanns intresse att arbeta inom Moras BB - men mer korrekt är att hon sa att det inte fanns tillräckligt stort intresse.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons